Maratoanele vaccinării împotriva Covid contribuie semnificativ la strategia autorităților de imunizare a populației. Toate centrele sunt deschise pentru persoanele interesate.
România ar urma să atingă, luni, pragul a 4 milioane de persoane care au primit cu cel puțin o doză.
La nivel național, ritmul s-a menținut peste 100.000 de imunizări zilnice. În ultima raportare, nu au fost semnalate reacții adverse la vaccinul AstraZeneca. Între timp, o nouă tranșă de vaccin Pfizer ajunge, luni, în România.
De rata vaccinării din perioada următoare va depinde o nouă relaxare a restricțiilor de la 1 iunie. A fost primul weekend în care masca de protecție n-a mai fost obligatorie în spațiile deschise, dacă acestea nu sunt aglomerate. De asemenea, nu mai sunt restricții de circulație pe timp de noapte.
Președinte al Societății de Microbiologie, Alexandru Rafila consideră că testarea anticorpilor post-vaccinare nu ar trebui să fie „o rutină”. Medicul-deputat le recomandă această analiză doar persoanelor care au deficite imunologice sau care urmează tratamente imunosupresive. Potrivit lui Alexandru Rafila, nivelul anticorpilor este un indicator relativ.
Toate judeţele şi Capitala se menţin în scenariul verde în ceea ce privește infectările cu SARS-CoV-2. Alte 38 de decese au fost asociate bolii Covid în decursul a 24 de ore. Niciun caz mortal nu a fost înregistrat în Bucureşti. În spitalele Covid din țară, mai sunt 4.900 de pacienți, dintre care 777 sunt tratați la Terapie Intensivă.
Ministrul Sănătății este așteptat în parlament cu datele despre pandemie. Ioana Mihăilă a fost chemată în sediul legislativului de opoziția social-democrată. Ministrul a considerat firească solicitarea, dar a cerut ca situația epidemiologică să nu fie politizată. Săptămâna trecută, Ioana Mihăilă a admis că sunt diferențe între datele din cele două platforme în care sunt înscrise decesele asociate Covid. PSD a acuzat coaliția de guvernarea că “măsluiește” datele despre pandemie în funcție de interese.
FOTO: INQUAM/Octav Ganea