Rusia a anunțat că își retrage trupele de la granița cu Ucraina, după ce exercițiul militar de proporții ar fi fost un succes. Potrivit agenției Reuters, ministrul rus al Apărării, Sergei Shoiugu a declarat că trupele și-au demonstrat abilitatea de a apăra țara, dar nu a menționat dacă toți militarii comasați la graniță vor reveni în unitățile lor.
Tensiunile dintre Rusia și Ucraina vor fi discutate într-o ședință a Consiliului Superm de Apărare a Țării, pe care președintele Klaus Iohannis o va convoca săptămâna viitoare.
România nu așteaptă informații de la alte state în ceea ce privește situația de la frontiera Ucrainei, România dă informații altor state, spune președintele Klaus Iohannis, care apreciază că situația îngrijorătoare trebuie evaluată nu doar militar ci și diplomatic.
”Voi convoca, pe săptămâna viitoare o ședință a CSAT. Vreau să-i asigur pe români că noi suntem pe fază”.
Seful statului mai spune că România a solicitat o atenție sporită a NATO pe zona Mării Negre și a reușit.
”Flancul estic este o problemă care necesită întreaga atenție a NATO, dacă vorbim din punct de vedere militar și este o zonă care necesită atenția Uniunii Europene”.
Decizia de convocare a CSAT vine în contextul în care Rusia a demarat un amplu exercițiu militar în Crimeea la care participă, potrivit agenției ruse Interfax, peste 10 mii de militari și 40 de nave de război. Ucraina şi NATO au acuzat Rusia de masare ‘provocatoare’ de trupe la frontieră. În replică, Rusia a denunţat ‘activitatea provocatoare’ a Statelor Unite şi NATO în regiunea Mării Negre.
- Lucia Ciocârlie Haranguș