România a devenit a șaptelea mare producător de leguminoase din Uniunea Europeană, anunţă Eurostat.
Anul trecut, producătorii români au recoltat 265.000 de tone de soia, mazăre, linte şi mai nou năut.
Legumicultorii spun că de fapt, în România producţia mare este doar de soia, subvenţionată masiv de Bruxelles.
Producţia de leguminoase obţinută anul trecut în întreagă Uniune a fost recoltată de 2,17 milioane de hectare. Peste 10 la sută din suprafaţă a fost cultivată numai cu soia, la noi.
De altfel, soia este cea care a ridicat România în statistici, a spus la Europa FM Daniel Ciuhureanu, legumicultor din Galaţi. De ce soia? Nu pentru că avem o celebră tradiţie, ci pentru că Bruxellesul subvenţionează chiar şi cu 400 de euro hectarul de soia:
Cât priveşte celelalte legume, se înregistrează o cere de consum pentru mazare şi fasole verde congelate, gata de pus la gătit.
La fasole stăm mai prost. Daniel Ciuhureanu explică de ce rafturile de la noi sunt pline de fasole din Egipt, China sau Chile:
Cei mai mari producători de leguminoase din Europa sunt Fanţa (840.000 de tone), Spania (690.000 de tone) şi Polonia.