România a transmis azi Comisiei Europene o cerere de modificare a Planului Național de Redresare și Reziliență. Țara noastră cere eliminarea a 4 investiții din planul inițial și modificarea a 70 de măsuri. În plus, statul a cerut și adăugarea unui nou capitol pentru sporirea independenței energetice.
În documentul transmis Comisiei Europene, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene explică motivele pentru care este necesară modificarea PNRR. Printre ele: situația geo-politică actuală care a dus la creșterea prețurilor la materialele de construcții și întreruperea lanțurilor de aprovizionare, care au dus la imposibilitatea de a îndeplini parțial sau total anumite măsuri din planul inițial.
Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, România a cerut eliminarea a 4 investiții și modificarea a aproximativ 70 de măsuri care schimbă valoarea PNRR la aproape 28,5 miliarde de Euro. Inițial, alocarea era de 29,18 miliarde de euro.
În schimb, țara noastră a finalizat și inclus în cererea către Comisie planul REPowerEu prin care sunt alocate peste 1,4 miliarde de euro pentru energia verde: achiziția de panouri solare, baterii pentru stocarea energiei sau consolidarea competențelor forței de muncă din domeniul producției de energie verde și înființarea de ghișee unice pentru consiliere în eficientizarea energetică a clădirilor.
Țara noastră a mai cerut și transferarea cotei sale din rezerva de ajustare la Brexit, de 43,2 milioane de euro către PNRR.
Planul trimis va fi analiza de Comisia Europeană. Dacă îndeplinește criteriile de evaluare, Comisia va putea propune modificarea PNRR iar statele membre vor avea 4 săptămâni la dispoziție pentru a aproba evaluarea Comisiei.
România trebuie să finalizeze implementarea reformelor și investiților finanțate în cadrul PNRR până la sfârșitul lunii august 2026.
Sursă foto: INQUAM Photos / Octav Ganea