Nesatisfăcător – acesta este calificativul pe care organismul anticorupţie al Consiliului Europei, GRECO, îl acordă României, în ultimul raport. Concluzia, potrivit unui document obţinut de Hotnews, este că România a implementat satisfăcător doar 4 din cele 18 recomandări din raportul GRECO.
Specialiştii GRECO sunt de părere că autorităţile din România par a fi hotărâte ”să inverseze sau să abandoneze multe dintre reformele judiciare controversate”.
Doar patru recomandări privind reforma în justiţie şi reducerea corupţiei au fost implementate satisfăcător. Câteva au rămas parţial implementate, iar cele mai multe dintre reformele cerute sunt într-un stadiu incipient sau nici măcar nu au fost abordate. Unele îi privesc direct pe parlamentarii acuzaţi de corupţie.
De exemplu, una dintre recomandări este ca organele de urmărire penală să transmită Parlamentului întregul dosar în cazul efectuării urmăririi penale cu privire la un ministru sau fost ministru care este, totodată, şi membru al Parlamentului. Acest lucru nu se întâmplă.
GRECO salută, însă, consolidarea competenţelor Consiliului Superior al Magistraturii şi ale Inspecţiei Judiciare .
Dar, în concluzie, nivelul de conformitate rămâne foarte scăzut.
Raportul GRECO a fost adoptat la sfârşitul lunii martie, însă, ca şi în alți ani, a întârziat avizul autorităților române pentru publicarea lui.
- Liliana Nicolae