Oficiul European pentru Statistică (Eurostat) confirmă că România a avut cea mai creștere economică în Uniunea Europeană, în timpul verii.
O ducem bine pe hârtie. În acest timp prețurile cresc, iar românii nu resimt în buzunare avansul economiei din statistici.
România a înregistrat în trimestrul al treilea al acestui an cel mai semnificativ avans al Produsului Intern Brut dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, atât în raport cu perioada similară a anului trecut cât şi comparativ cu trimestrul al doilea al acestui an.
Suntem urmați în top de malta și Letonia. Singurul declin trimestrial s-a înregistrat în Danemarca.
Și totuși danezii o duc, pe când noi nu atât de bine.
Explicațiile au venit de la secretarul general al Asociației oamenilor de Afaceri din România Cristian Parvan:
„Aceste cifre trebuiesc citite cu alte cifre despre care nu se vorbește așa de tare. Datorită structurii noastre de economie, neavând produse interne să acupere aceste creșteri de cereri, au crescut importurile. Și dacă vă duceți la datele BNR-ului, o să vedeți că la nouă luni, față de 6 miliarde de balanță de importuri de bunuri pe 2016, anul acesta a fost 8 miliarde”.
Cu alte cuvinte: am consumat produse realizate de alții iar banii nu s-au dus în economia românească. Tot Cristian Pârvan:
„Am dat bani altora. Dacă nu stimulăm agresiv creativitate și invoarea și cercetarea românească nici prin folosirea ei prin piața internă. De exemplu vagoanele de la Arad, nu ne plac, locomotivele de la Craiova, nu ne plac, cazanele de încălzire cu peleți, nu ne plac”.
De menționat ar fi că bugetul pe anul viitor a fost construit pe o creștere economică de 5,5%.
Iulia Nagy: