Confidenţialitate

Mai mulți români sunt blocați în Congo în urma unei ofensive armate desfășurate de o grupare militară rebelă. MAE: „Situația actuală din teren este extrem de volatilă și periculoasă” | AUDIO

Cetăţeni români blocaţi în Republica Democratică Congo, pe fondul unei ofensive armate intense desfăşurate de o grupare militară rebelă care se opune armatei statului Congo, a anunțat duminică seară Ministerul de Externe de la București. Instituția amintește că a emis o alertă de călătorie pentru această țară.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministerul Afacerilor Externe nu a precizat despre câți români ar fi vorba.  A transmis doar că „are în atenţie situaţia unui număr de cetăţeni români care sunt blocaţi în provincia Nord-Kivu, Republica Democratică Congo”. Conflictul de lungă durată din regiune este în evoluţie dinamică şi imprevizibilă, iar situaţia actuală din teren este „extrem de volatilă şi periculoasă”, mai precizează autoritățile de la București.

Familiile românilor care sunt blocați în Congo au solicitat asistenţă consulară.

„Ministerul de Externe menţine legătura cu familiile din ţară ale cetăţenilor români şi este în contact permanent cu organismele civile şi militare ale ONU, cu autorităţile din Congo, Uganda şi Rwanda”, precizează instituția.

Potrivit PressOne, cel puțin câteva zeci de cetățeni români contractaţi în armata privată administrată de Horaţiu Potra – fost luptător din Legiunea Străină și liderul mercenarilor români care luptă în Congo –  sunt de două zile sub asediul rebelilor dintr-o grupare aflată în conflict cu autorităţile guvernamentale congoleze.

Sursele PressOne susţin că ar putea fi vorba de peste 200 de mercenari români, care s-ar fi refugiat spre aeroportul din Goma, al doilea oraş care ar putea să cadă în mâinile rebelilor. Potrivit aceleiași publicații, situația mercenarilor români este cu atât mai dificilă, cu cât relația dintre oamenii lui Potra și trupele sud-africane de menținere a păcii din Goma este foarte încordată.

Ministrul congolez al Afacerilor Externe a acuzat Rwanda că a trimis noi trupe în estul Republicii Democratice Congo (RDC), gest pe care îl consideră „o declarație de război” care trebuie sancționată de către ONU, notează Hotnews, care citează agenția France Presse.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Precizări de la Muzeul Național de Istorie a României după furtul artefactelor din Țările de Jos