Programul gratuit li se adresează femeilor cu vârste între 25 şi 64 de ani, fie că sunt asigurate sau nu. Testul Babeș-Papanicolau se poate efectua în aproape o sută de cabinete. Dar, mai întîi, o femeie trebuie să meargă la medicul de familie pentru a cere eliberarea formularului pentru recoltare şi pentru a obţine date despre centrul de recoltare. Va primi rezultatul după o lună, la medicul de familie. Dacă rezultatul este pozitiv, ele vor fi îndrumate pentru investigaţii suplimentare, iar dacă este negativ, vor fi reprogramate pentru o nouă testare, după cinci ani.
‘
Programul de screening a început în urmă cu doi ani. De atunci, peste 600 de mii de femei au făcut testul Babeș-Papanicolau. La peste 32.600 dintre acestea au rezultat teste pozitive.
‘
În fiecare an, în România, sunt descoperite 3.000 de cazuri noi de cancer de col uterin, de 16 ori mai multe decât media europeană. Șase femei mor în fiecare zi din această cauză. Dacă boala este depistată în fază incipientă, poate fi tratată. Însă, într-un stadiu avansat, rata medie de supravieţuire a pacientei pentru cinci ani este de aproximativ 20%.