Românii care vor să intre din Bulgaria în Grecia se plâng că așteaptă la o coadă kilometrică.
Un singur punct de frontieră este deschis, cel de la Kulata-Promahonas.
Sunt două rânduri de mașini, unul de TIR-uri, celălalt de autoturisme, după a povestit – pentru Europa FM – Elena, o ascultătoare care se îndreptă spre Halkidiki.
“Într-o oră și jumătate, am înaintat 500-600 de metri. Se înaintează cu 10 metri la aproape 10 minute. Eu sunt în coadă la aproape 4 kilometri [de frontieră – n. red]”, a spus aceasta.
Unii români susțin că ar fi reușit să intre în Grecia nu doar pe la Kulata, ci și prin vămile de la granița cu Macedonia.
“Informația oficială pe care o avem este că granița este deschisă doar la Kulata. Cred că i-a prins ușor nepregătiți la granițe și nu au echipamente ca să facî scanări, nu au echipamente ca să facă testările de COVID și, de aceea, au preferat să închidă granițele. Cred că este o măsură temporară. Cred că în câteva zile se va reveni [asupra deciziei – n. red], pentru că își dau și ei seama că o să se creeze panică, aglomerație, neliniște … Oamenii pot chiar să renunțe la vacanțele lor”, a explicat – în Deșteptarea – Răzvan Pascu, consultant în turism.
Autoritățile din Grecia au precizat că vor fi menținute închise cele 5 vămi de la granița cu Bulgaria până pe 15 iulie.
Turiștii care merg cu copiii în vacanță în Grecia nu trebuie să completeze formulare și pentru aceștia. În schimb, cei care aleg circuitele vor fi nevoiți să aibă mai multe astfel de chestionare completate.
“Fizic, pe formularul acela, nu ai unde să treci mai multe locuri de cazare. Sfatul pe care l-am primit de la cei din Grecia a fost să facem două formulare. Punem cazările în ordine (…) Copiii trebuie trecuți pe formularul părinților. Dacă greșiți ceva, nu se poate reface formularul, trebuie să faceți unul nou de la capăt și să printați codul de bare corect”, a adăugat Răzvan Pascu.
„Ministerul Afacerilor Externe îi anunță pe românii care vor să călătorească în Grecia că accesul rutier pe teritoriul acestei țări este permis în perioada 1-15 iulie a.c. numai prin punctul de trecere al frontierei bulgaro-elene de la Kulata-Promachonas, ca urmare a introducerii obligativității completării formularului electronic (Passenger Locator Form), prin intermediul căruia să poată fi asigurată evidența celor care se deplasează în această țară. În ceea ce privește accesul pe teritoriul elen, vor fi efectuate teste aleatorii pentru depistarea infectării cu SARS-CoV-2. Persoana testată trebuie să aștepte rezultatul timp de 24 de ore, în condiții de autoizolare, la adresa pe care a declarat-o în formularul electronic. Rămân obligatorii măsurile generale de prevenție: purtarea măștii, dezinfectarea mâinilor și de distanțare socială. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe menționează că autoritățile elene competente pot modifica fără niciun preaviz condițiile de intrare pe teritoriul național, în funcție de numărul de noi cazuri de COVID-19 ce vor fi înregistrate pe parcurs”, a atransmis MAE.