Roma investeşte câteva milioane de euro într-un program de iluminat public cu leduri, ecologic şi economic, însă unii dintre locuitorii din ”Cetatea Eternă” sunt nemulţumiţi de această iniţiativă, deoarece nu doresc să renunţe la tradiţionalele felinare cu sodiu, care emit o lumină mai puţin intensă, într-o nuanţă de galben palid, informează Reuters.
”Acestă lumină de leduri este cu adevărat strălucitoare, cu adevărat albastră, ai impresia că e o lumină de spital”, a spus Monica Larner, o femeie americană care locuieşte în centrul istoric al Romei.
Ea spune că a fost şocată atunci când a aflat că vechile becuri au fost înlocuite în cartierul ei într-o singură noapte, fără ca rezidenţii să primească o înştiinţare în acest sens.
Alţi locuitori se tem că iluminatul cu leduri ”va distruge farmecul romantic” al Romei.
Compania care asigură electricitatea în Roma, spune că noul sistem de iluminat public, care va deveni complet operaţional până în această vară, va ameliora vizibilitatea şi gradul de securitate în cartierele oraşului, în timp ce va oferi municipalităţii posibilitatea de a face economii de fonduri.
Cu o investiţie de aproximativ 50 de milioane de euro, Primăria din Roma, condusă de reprezentanţi ai formaţiunii politice anti-sistem Mişcarea 5 Stele, va obţine o economie de 260 de milioane de euro pe parcursul următorilor 10 ani, a declarat Paolo Fioroni, directorul departamentului de iluminat public din compania Acea.
În aceeaşi perioadă, noul sistem de leduri va duce la o scăderea emisiilor de dioxid de carbon cu 350.000 de tone, iar consumul de petrol va scădea cu 180.000 de tone, a spus Paolo Fioroni.
”Este un pas mare în ceea ce priveşte progresul tehnologic şi eficienţa energetică”, a adăugat el.
În contextul în care modificarea sistemului de iluminat public este în plină desfăşurare, piaţetele din centrul Romei sunt în prezent iluminate atât de vechile felinare cu becuri tradiţionale, încastrate în abajururi vintage, cât şi de felinare cu leduri moderne.
Nu toţi rezidenţii au apreciat noua iniţiativă, deşi aceasta este ecologistă şi mai puţin costisitoare.
În schimb, alţii au apreciat măsura luată de municipalitate. ”Sunt mai mult decât bucuros. E mai multă lumină în această zonă şi, mai presus de orice, se obţine o economie de energie importantă. Era şi timpul!”, a spus Luca Candolo, proprietarul unui magazin din centrul Romei.