Mulți dintre noi nu știu cât de important este fierul pentru dieta noastră. Acesta este un mineral care joacă un rol semnificativ în sănătatea organismului nostru. Multe procese complexe indispensabile vieții implică fierul.
Fierul contribuie la transportul oxigenului de la plămâni la celule prin intermediul hemoglobinei din care face parte. De asemenea, fierul ajută respirația, sănătatea oaselor, creșterea, sistemul imun. Este implicat și în sănătatea pielii și părului, precum și în sinteza ADN.
Niveluri scăzute de fier au impact asupra mobilității, digestiei și apetitului, concentrării, rezistenței împotriva bacteriilor și virusurilor sau stării de spirit.
De fier avem nevoie și atunci când glucoza este convertită în energie la nivelul celulelor.
Este folosit și în sinteza multor enzime și molecule, cu rol în multe funcții ale corpului.
Este important să acordați atenție nivelului de fier atunci când sunteți gravidă, alăptați sau pe perioada menstruației.
Cum ne dăm seama că avem lipsă de fier. Oboseala poate fi un element cheie. Fără fier, oxigenul nu este livrat la nivelul celulelor suficient. Alte semne sunt insomnia, amețelile, unghiile casante, durerile de cap, probleme digestive, depresia, anemia și problemele menstruale.
Pentru a avea o cantitate suficientă de fier în organism, este nevoie de asemenea de niveluri normale de vitamine din grupul vitaminelor B, zinc, cupru și vitamina C.
Alimente bogate în fier sunt căpșunile, semințele de dovleac, spanacul, cerealele integrale, broccoli, fasolea albă, lintea, pepenele, carnea de vită și de miel, ficatul și migdalele și alunele.