Confidenţialitate

Care este rolul Parlamentului European | AUDIO | GALERIE FOTO

Parlamentul European este o instituție a Uniunii Europene cu puteri legislative, cu membri aleși în mod direct, cu responsabilități bugetare și de control. După Brexit, are 705 deputați, dintre care 33 sunt din România. Parlamentul European adoptă legi care afectează pe toată lumea: deopotrivă ţări mari şi mici comunităţi, companii puternice şi tinere start-upuri, având impact de la nivel local la nivel global. Parlamentul European este singura adunare transnațională din lume aleasă în mod direct de cetăţenii Uniunii Europene. Împreună cu reprezentanții guvernelor din statele Uniunii, europarlamentarii dau formă și decid legile care influențează toate domeniile: economie, educaţie, sănătate, siguranţă, mediu. Europarlamentarii au misiunea de a susține valorile Uniunii Europene. Parlamentul European aprobă bugetul Uniunii și supraveghează cum sunt cheltuiţi banii. Tot Parlamentul alege Președintele Comisiei Europene, numește comisarii și îi poate trage la răspundere. Al cincilea euro-vot pentru români.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În 1952, Parlamentul european se numea Adunarea Comună a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului. În 1962 numele a fost schimbat în Parlamentul European, iar primele alegeri directe au avut loc în 1979.

Parlamentul European are puteri legislative: adoptă legislația care se aplică în toate statele blocului comunitar, împreună cu Consiliul Uniunii Europene, pe baza propunerilor Comisiei Europene – executivul de la Bruxelles.

Europarlamentarii iau, de asemenea, decizii cu privire la acordurile internaționale. Și extinderea Uniunii Europene este tot o decizie care este luată de legislativul comunitar.

Parlamentul European are și rol de control și supervizare: control asupra tuturor instituțiilor blocului comunitar, alege președintele Comisiei și aprobă colegiul comisarilor în ansamblu.

Poate recurge la o moțiune de cenzură, obligând Comisia să demisioneze. Aprobă și modul în care s-a cheltuit bugetul Uniunii.

De asemenea, analizează petițiile cetățenilor și formează comisii de anchetă. În plus, legislativul comunitar discută politicile monetare cu Banca Centrală Europeană.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: MAE: Ghidul alegătorului român la secțiile de votare din străinătate pentru alegerile europarlamentare | AUDIO | DOCUMENT