Confidenţialitate

Rolul luminii soarelui în controlul hipertensiunii arteriale

Astfel, lumina soarelui poate scădea tensiunea arterială. Atunci când pielea este expusă la razele ultraviolete se eliberează în vasele de sânge un compus numit acid nitric.

Cercetătorii au realizat un studiu la care au participat 24 de persoane. S-au folosit lămpi de lumină timp de 20 minute și, în paralel, s-a măsurat și tensiunea arterială. Valorile acesteia s-au redus suficient pentru a scădea riscul dezvoltării bolii coronariene cu 7% și atacului vascular cerebral cu 10%.

Până în prezent se credea că singurul beneficiu al expunerii la soare asupra scăderii tensiunii arteriale era sinteza vitaminei D. Dar s-a demonstrat că suplimentele alimentare cu vitamina D nu sunt de ajuns pentru a avea efect antihipertensiv.

Astfel, sunt necesare și razele ultraviolete. Studiul este în fază incipientă, de aceea, înainte de a ne bronza cu gândul de a ne proteja inima, este necesar să luăm în calcul și riscurile expunerii la razele ultraviolete, precum afecțiunile grave ale pielii – cancerul de piele și melanomul.

Mai mult, bronzatul artificial este și mai periculos, riscul apariției melanomului fiind cu 75% mai mare, din cauza razelor ultraviolete de tip A, folosite excesiv în așa-zisele paturi de bronzare artificială.

Trebuie să găsim astfel un echilibru între riscurile și beneficiile expunerii la soare. Mergeți la plajă la începutul sau la sfârșitul zilei și folosiți creme și ochelari cu protecție împotriva razelor ultraviolete.