După numărarea voturilor exprimate la urne în Statele Unite ale Americii, atenția se va muta asupra Colegiul Electoral, format din electori nominalizați de fiecare stat federal în parte.
Forul este format din cetățeni desemnați de state pentru a-și exprima voturile pentru președinte și vicepreședinte în numele cetățenilor statului.
Procesul de alegere a electorilor diferă de la stat la stat.
De obicei, partidele politice îi numesc pe electori la convențiile partidului sau prin votul comitetului central al partidului. Alegătorii din fiecare stat, care își dau votul pentru președinte și vicepreședinte, îi aleg pe electori în ziua alegerilor generale. Colegiul Electoral îl alege pe președinte, care nu este, așadar, desemnat prin vot popular direct.
Sistemul Colegiului Electoral îi oferă fiecărui stat același număr de voturi electorale câți membri are în Congres.
Numărul electorilor din fiecare stat este egal cu numărul reprezentanților statului respectiv în Senat (câte doi senatori de fiecare stat, 100 în total) și Camera Reprezentanților (435 membri), iar Districtul Columbia are trei electori. Astfel, după numărul de electori din Colegiu, cele mai importante state sunt California (55), Texas (34), New York (31), Florida (27), Illinois și Pennsylvania (câte 21 de electori), Ohio (20), Michigan (17), Georgia și New Jersey (câte 15), Virginia (13), Massachusetts (12) și Indiana, Missouri, Tennesse și Washington cu câte 11 electori.
În total, în Colegiul Electoral sunt 538 de voturi.
Un candidat pentru președinție trebuie să obțină 270 pentru a câștiga, ceea ce înseamnă o majoritate simplă.
Electorii se adună, în general, în capitalele statelor lor, în decembrie pentru a-și exprima votul.
Voturile electorale sunt apoi trimise la Washington, unde sunt numărate într-o sesiune comună a celor două camere ale Congresului în luna ianuarie.
Dacă niciun candidat prezidențial nu câștigă majoritatea voturilor electorale, conform celui de-al 12-lea amendament al Constituției, alegerea președintelui va fi decisă de Camera Reprezentanților. În astfel de situații, camera inferioară a Congresului îl alege pe președinte prin vot majoritar, alegând dintre candidați care au primit cel mai mare număr de voturi electorale. Fiecare stat va da un vot. Dacă niciun candidat pentru funcția de vicepreședinte nu obține majoritatea voturilor electorale, Senatul îl alege pe vicepreședinte prin vot majoritar, fiecare senator alegând din cei doi candidați care au obținut cel mai mare număr de voturi electorale.
Au existat 17 alegeri prezidențiale în care câștigătorul nu a primit majoritatea voturilor populare. Primul dintre aceștia a fost John Quincy Adams în alegerile din 1824, iar ultimul a fost George W. Bush în 2000.
Fondatorii națiunii americane au creat sistemul Colegiului Electoral ca parte a planului lor de a împărți puterea între state și guvernul național. În baza sistemului federal adoptat în Constituția SUA, votul popular general nu are semnificație legală. Drept urmare, este posibil ca voturile electorale acordate pe baza alegerilor din state ar putea avea un rezultat diferit de cel al votului popular general. Cu toate acestea, votul individual al cetățenilor este important pentru rezultatul oricăror alegeri.