Un președinte de stat ar trebui să fie „un foarte bun negociator” și să asigure un echilibru între Executiv și Parlament, spune la Europa FM sociologul Gelu Duminică. Acesta a fost invitatul Mădălinei Dobrovolschi în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Spre deosebire de atribuțiile multiple pe care le are președintele într-o republică prezidențială precum este Franța și care îl transformă într-un soi de „șef al tuturor”, în România, președintele are mai curând un rol decorativ, spune Gelu Duminică. „Sigur că opinia domniei sale contează, indiferent cine este. Sigur că poate influența anumite jocuri, dar nu poate decide jocurile acelea”, afirmă sociologul.
Gelu Duminică: „România nu este Franța. La noi, președintele are mai degrabă un rol deocorativ”
Mădălina Dobrovolschi: Să le spunem ascultătorilor. Ce rol are președintele?
Gelu Duminică: „România nu este Franța. Franța este o republică prezidențială. Acolo, președintele este un fel de prim-ministru, șef al guvernului, șef al statului, șef la ce vrea el”.
Mădălina Dobrovolschi: Are rol executiv.
Gelu Duminică: „E șeful tuturor. La noi este o republică parlamentară și președintele are mai degrabă un rol deocorativ. Cu o influență mai mare în politica externă decât în politica internă, dar sigur că are un drept la opinie. Sigur că opinia domniei sale contează, indiferent cine este. Sigur că poate influența anumite jocuri, dar nu poate decide jocurile acelea. E clar că nu-i dă Constituția mandat. Însă faptul că în România președintele deține și funcția de președinte al CSAT îi dă aura de <<șeful la serviciu>>”.
Gelu Duminică: „Avem o clasă politică care poate fi ușor controlată și controlabilă”
Mădălina Dobrovolschi: De acolo vine aura aceasta.
Gelu Duminică: „De acolo vine aura și de acolo toată lumea face plecăciuni față de el, pentru că avem o clasă politică care poate fi ușor controlată și controlabilă și atunci le e teamă de pisica care le este arătată din când în când. Cred că are și ce să le arate, nu de alta. Că de la Băsescu veneam și ne-a spus săracul după ce a terminat: că venea bilețelul roz, că venea șeful de la nu știu ce servicii să îi pună pe masă dosarul nu știu cui. Și el zicea: <<nu, bă, nu-l folosim pe ăsta acum>>. Aflase despre Năstase nu știu ce chestie pe care nu a vrut să o folosească în campanie. Vă aduceți aminte?”
Mădălina Dobrovolschi: Bineînțeles, normal. Jocul de-a dosarele, jocul de-a informațiile.
Gelu Duminică: „De acolo a pornit. Constantinescu a zis: <<m-au învins serviciile>>.
Gelu Duminică: „Nu am avut de la Iliescu mare aură de președinte. El a fost mai degrabă ca un bunicuț”
Mădălina Dobrovolschi: „Da, am fost învins de sistem”.
Gelu Duminică: „Deci acolo a fost un semnal de alarmă. Iliescu a fost și este. Nu am avut de la Iliescu mare aură de președinte. El a fost mai degrabă ca un bunicuț așa care spunea: <<ai și tu dreptate, băiatul meu, ai și tu dreptate, dar înțelegeți-vă>>”.
Gelu Duminică: „Dacă e să ne uităm în Constituție, cam asta ar trebui să fie președintele: un foarte bun negociator”
Mădălina Dobrovolschi: Dar așa trebuie să fie un președinte, să aibă rolul acesta de bunicuț al nației, mintea aceea limpede, sfătuitorul, cel care împacă taberele, care consultă partidele și le ajută să ajungă la o concluzie?
Gelu Duminică: „În principiu, da. În fond, dacă e să ne uităm în Constituție, cam asta ar trebui să fie președintele: un foarte bun negociator. Președintele e de fapt administrația prezidențială, care nu face altceva decât să asigure echilibrul între Executiv și Parlament. Asta ar trebui să facă”.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
Citește și: Klaus Iohannis, reacție după meciul României cu Slovacia: „Suntem alături de voi! Hai, România!”