În dimineața zilei de joi, 24 februarie 2022, se auzeau mai multe explozii puternice în apropiere de Kiev. Așa a început atacul Rusiei asupra Ucrainei. Până la această oră, Europa FM a urmărit situația din Ucraina, a ascultat ucraineni, dar nu s-a oprit aici. Alice Iacobescu a stat de vorbă cu Rohovei Paun, însărcinat cu afaceri a.i. al Ucrainei în România, despre situația din Ucraina, de la momentul invaziei până în prezent. Care este situația în teren și care este impactul asupra populației civile? Cum este la Kiev și ce așteptări are Ucraina din partea României, află chiar de la Rohovei Paun.
Situația de pe teren și impactul asupra populației civile
Alice Iacobescu: Care este situația pe teren?
Rohovei Paun: „După cum foarte bine știți, atacurile masive au avut loc în dimineața zilei de azi. La etapa actuală a încercat să facă Federația Rusă mișcări terestre, dar a primit o foarte puternică ripostă. Cu părere de rău, ce au reușit ei dimineață a fost scoaterea din funcțiune a mai multor obiective strategice de infrastructură, inclusiv și infrastructură militară. Însă, armata ucraineană a reușit să stopeze unele direcții de atac.
Rohovei Paun: Pe lângă toate atacurile continue dinspre Belarus se efectuează atacuri cu rachete și artilerie. În același timp, armata ucraineană ripostează. Acum acționăm foarte prompt pe două căi foarte importante:
- Una este cea militară, de a face față atacurilor care continuă și în cadrul acestor atacuri au fost doborâte de forțele armate ale Ucrainei 6 milioane de lupte ale Federației Ruse, un număr de elicopetere și mai multe blindate și tancuri. Sunt și prizonieri din rândul armatei ruse. În același timp, atacurile continuă. Continuă și armata ucraineană este pe pozițiile necesare din punct de vedere tactic pentru a riposta.
- A doua cale despre care vorbeam este calea politico-diplomatică pe care contăm. Toate instituțiile internaționale s-au implicat. Avem o susținere imensă din partea lor. Ne axăm acum pe a obține acele sancțiuni drastice împotriva regimului Putin în încercarea de a-l opri cumva. În același timp, vă asigur că Ucraina e pregătită și ripostează permanent”.
Alice Iacobescu: Care este impactul asupra populației civile?
Rohovei Paun: „Se aștepta panică, dar lumea e foarte calmă. În același timp există un număr mare de oameni s-au speriat. Există această frică pentru că unele proiectile, unele rachete au ajuns până sub Kiev. A fost atacat aeroportul din Odesa, dar și alte două aeroporturi, a fost distrusă infrastructura de comunicare aeriană. Avioanele militare pot zbura, sunt asigurate cu stațiuni mobile”.
Alice Iacobescu: Se mai poate circula acum? Populația civilă mai poate circula acum pe teritoriul Ucrainei?
Rohovei Paun: „Poate, însă știți foarte bine că tot teritoriul Ucrainei a fost introdusă starea de război care prevede un număr de restricții și limitări de circulație pe timp de noapte. Practic, sunt mai multe restricții. Dar în general pot circula. Punctele de trecere a frontierei lucrează în regim normal. S-a mărit numărul persoanelor care ies din țară, inclusiv și înspre România, dar nu există blocaje care să nu permită circulația cât de cât bună în situația aceasta în care suntem”.
Situația de la Kiev și sancțiunile la adresa Rusiei
Alice Iacobescu: Care este situația la Kiev? Cât de aproape sau cât de departe știți că sunt trupele rusești de Kiev?
Rohovei Paun: „Guvernul, conducerea Ucrainei toți sunt la Kiev. Majoritatea populației, toți la Kiev. Există un avânt de patriotism – aș vrea să menționez acest fapt. Lumea e calmă și e pregătită pentru a riposta”.
Alice Iacobescu: Vorbeați despre sancțiuni drastice pe care le așteptați din partea Vestului la adresa Federației Ruse. Sancțiuni au mai fost. De ce credeți că ar impiedica sancțiunile ceea ce Vladimir Putin a declanșat?
Rohovei Paun: „Orice război necesită cheltuieli foarte mari. O deconectare a Rusiei de la sistemele internaționale, financiare, o serie de alte sancțiuni economice care ar bloca economia rusă ar aduce foarte multe pierderi”.
Alice Iacobescu: Ați fi crezut că Vladimir Putin va invada Ucraina?
Rohovei Paun: „Mai mult nu decât da. Dar văzând în comparație cu comportamenrtul lui din ultimul timp unele trăsături caracteristice începutului secolului trecut al lui Hitler, am înțeles că o să se întâmple ce o să se întâmple”.
Alice Iacobescu: Și-l vedeți dând înapoi din cauza unor sancțiuni economice?
Rohovei Paun: „Putin este educat într-un alt sistem de valori. El se oprește numai acolo unde este oprit. Înțelege numai limba forței. Acum rămâne de văzut cât de puternică va fi această ripostă de a-l opri. Inclusiv pe cale politică diplomatică, sancțiuni și linie militară”.
Ce așteptări are Ucraina de la România în contextul de față
Rohovei Paun: „Aș vrea să aduc sincere mulțumiri părții române pentru susținerea permanentă și consecventă, mai ales pe calea politico-diplomatică. Plus de asta, au fost mai multe ajutoare umanitare și donații din partea României, atât pentru populație, cât și pentru armata Ucrainei. Despre toate lucrurile nu pot vorbi, dar România înțelege și cunoaște foarte bine. Securitatea Ucrainei nu este numai despre securitatea Ucrainei, este și despre securitatea zonei în care locuim, zona Mării Negre. Am avut foarte multe semnale bune, am avut susținere consecventă. Sperăm la o astfel de susținere și pe viitor. Domnul Klaus Iohannis a fost printre primii care a reacționat la încălcarea drastică a suveranității Ucrainei, la agresiunea Rusiei”.
Alice Iacobescu: Aveți informații despre numărul oamenilor care au trecut azi frontiera de frică dinspre Ucraina înspre România?
Rohovei Paun: „Sunt mulți. Nu am o cifră deocamdată. Cum o am, noi o să difuzăm pe parcursul zilei de azi. Am început deja cu orele 10:00 – difuzăm din oră în oră informații despre situația din Ucraina. O să difuzăm și informații cu privire la cei care-și doresc să vină în România, ca număr. Acum nu vă pot spune ceva exact. Dar vreau să vă asigur că nu sunt cifre din astea imense”.
În dimineața zilei de joi, 24 februarie 2022, se auzeau mai multe explozii puternice în apropiere de Kiev. Cu puțin timp înainte, președintele Ucrainei declara că a încercat să ia legătura cu președintele Rusiei, însă telefoanele de la Kremlin au sunat necontenit, iar Vladimir Putin nu a răspuns. Președintele Rusiei a susținut un discurs televizat în care a declarat „Am decis în vederea unei operațiuni militare”. Putin a cerut armatei ucrainene să „depună armele” și a transmis că Rusia va contracara orice interferență străină în această operațiune. De la discursul lui Vladimir Putin până la invazia Rusiei a mai fost doar un pas.
Sursa foto: Foto: Twitter / Anonymous Español
Interviu realizat de Alice Iacobescu
Fii la curent cu cele mai noi informații despre situația Rusia-Ucraina pe site-ul Europa FM. Citește cele mai noi update-uri aici: Rusia a lansat o invazie asupra Ucrainei prin nord, sud și est. Insula Șerpilor, vizată de un atac, anunță grănicerii ucraineni | LIVE UPDATE