Confidenţialitate

Robotul misiunii Chadrayaan-3 confirmă prezența sulfului la polul sudic al Lunii

Robotul mobil al misiunii Agenției Spațiale din India a confirmat prezența sulfului la polul sudic al Lunii. Prezența acestui element nu a putut fi confirmată până acum cu instrumentele de la bordul sateliților.

Robotul mobil al misiunii indiene, denumit Pragyan, a fost plasat la polul sudic al Lunii pe 23 august. Până acum a identificat prezența aluminiului, a calciului, fierului, cromului, titanului și a oxigenului. Ultima confirmare venită de la agenția spațială indiană este că la polul sudic al Lunii există și sulf.

Roverul misiunii Chandrayaan 3 a descoperit și că variația de temperatură la polul sudic este de la 70 de grade până la minus 10 grade, o diferență care nu se întâlnește pe Pământ. Informația este extrem de valoroasă în condițiile în care societatea științifică se aștepta la variații între 10 și 20 de grade.


Robotul misiunii își va continua cercetarea încă două săptămâni. India a devenit luna aceasta prima țară din lume care a plasat o sondă lângă Polul Sud al lunii, o zonă neexplorată până acum. India are în vedere și o misiune pe Venus, în următorii doi ani.

Sursa foto: X / ISRO

Citește și: India: Chandrayaan-3, sonda spaţială indiană, a aselenizat. Moment istoric. „India se află pe Lună” | VIDEO