Robotul mobil al misiunii Agenției Spațiale din India a confirmat prezența sulfului la polul sudic al Lunii. Prezența acestui element nu a putut fi confirmată până acum cu instrumentele de la bordul sateliților.
Robotul mobil al misiunii indiene, denumit Pragyan, a fost plasat la polul sudic al Lunii pe 23 august. Până acum a identificat prezența aluminiului, a calciului, fierului, cromului, titanului și a oxigenului. Ultima confirmare venită de la agenția spațială indiană este că la polul sudic al Lunii există și sulf.
Roverul misiunii Chandrayaan 3 a descoperit și că variația de temperatură la polul sudic este de la 70 de grade până la minus 10 grade, o diferență care nu se întâlnește pe Pământ. Informația este extrem de valoroasă în condițiile în care societatea științifică se aștepta la variații între 10 și 20 de grade.
Chandrayaan-3 Mission:
In-situ scientific experiments continue …..
Laser-Induced Breakdown Spectroscope (LIBS) instrument onboard the Rover unambiguously confirms the presence of Sulphur (S) in the lunar surface near the south pole, through first-ever in-situ measurements.… pic.twitter.com/vDQmByWcSL
— ISRO (@isro) August 29, 2023
Robotul misiunii își va continua cercetarea încă două săptămâni. India a devenit luna aceasta prima țară din lume care a plasat o sondă lângă Polul Sud al lunii, o zonă neexplorată până acum. India are în vedere și o misiune pe Venus, în următorii doi ani.
Sursa foto: X / ISRO
Citește și: India: Chandrayaan-3, sonda spaţială indiană, a aselenizat. Moment istoric. „India se află pe Lună” | VIDEO