Confidenţialitate

Roberta Metsola, discurs în Parlamentul României: Vremea celor două Europe a trecut. România este pregătită să adere la spațiul Schengen | VIDEO

Președinta Parlamentului European – Roberta Metsola – susține un discurs în Parlamentul României după conferința de presă comună cu președintele României și în urma întrevederilor cu prim-ministrul României – Nicolae Ciucă, președintele Camerei Deputaților – Marcel Ciolacu și cu președinta Senatului – Alina Gorghiu. Roberta Metsola a subliniat în cadrul discursului său că România este pregătită să adere la Spațiul Schengen și a demonstrat-o de foarte multe ori până acum. Președinta Parlamentului European a spus luni în România că „vremea celor două Europe a trecut”. Roberta Metsola a amintit și de sprijinul românilor oferit ucrainenilor refugiați odată cu pornirea războiului din Ucraina: „Solidaritatea României cu Ucraina a fost o adevărată demonstrație a valorilor europene fundamentale”.

Principalele declarații ale Robertei Metsola

  • „Mă aflu astăzi în România, în acest moment profund simbolic, cu un singur mesaj, cu un singur apel: Nu renunțați la Europa. Nu renunțați la noi.
  • Acum, când lucrurile nu sunt neapărat la fel de clare ca acum două săptămâni. Când strălucirea retoricii a fost umbrită de evenimente. Când scandalurile de corupție ale câtorva persoane ocupă centimetri de ziar și minute de televiziune în detrimentul muncii lungi și grele a celor mulți. Când se pare că promisiunile făcute cu mult timp în urmă sunt ignorate în detrimentul unor considerente naționale înguste, mărunte. Când cei pentru care Parlamentul European, prin simpla sa existență, reprezintă o amenințare, vor sări pe oricare dintre aceste probleme pentru a împinge tot mai mulți oameni spre confortul marginilor și al extremelor.
  • Acesta este momentul în care suntem chemați să conducem. Acesta este momentul în care trebuie să ne ridicăm și să rămânem uniți. Când este greu. Atunci când este mai ușor să ne așezăm la loc.
  • Iar aceasta a fost o săptămână dificilă pentru Europa în mai multe feluri. Am făcut presiuni, am lucrat non-stop, am fost atât de aproape, dar o decizie finală înainte de sfârșitul anului pentru a ne asigura că România poate adera pe deplin la spațiul Schengen nu a avut loc în această săptămână.
  • Le-am spus liderilor că acesta a fost cel mai dezamăgitor curs pe care îl puteau urma. Cred că a fost o decizie greșită de a amâna. Permiteți-mi să fiu clară: România este pregătită să adere la spațiul Schengen. Este pregătită de mai bine de un deceniu. Și permiteți-mi să fiu și mai clară: România va adera la Schengen și o va face în curând.
  • Așa cum este dreptul dumneavoastră. Așa cum este dreptul Europei. Vremea celor două Europe a trecut și sunt convinsă că toată lumea va realiza acest lucru în curând.
  • De asemenea, vreau să abordez un aspect pe care l-am auzit recent: acesta nu este un fel de cadou pentru România. De acest lucru beneficiază toate celelalte state membre la fel de mult ca și acesta.
  • Este vorba despre securitatea noastră colectivă, despre egalitatea între europeni, despre faptul că putem face față împreună amenințărilor comune. Este o piesă lipsă din puzzle-ul care reprezintă construcția europeană. Și înțeleg că avem datoria și responsabilitatea de a o pune în aplicare cât mai curând.
  • Îmi place să îl citez pe președintele Klaus Iohannis în această privință – am făcut-o din nou săptămâna trecută. Avea dreptate când spunea că frontierele fizice dintre națiuni sunt mai ușor de desființat decât acele ziduri pe care îi forțăm pe oameni să le construiască în mintea lor. Aceasta este provocarea noastră acum.
  • Zidurile pe care Europa a fost creată pentru a le dărâma sunt atât între popoare, cât și între națiuni. Suntem cu toții diferiți, dar merităm cu toții aceeași șansă – acesta este etosul Europei de astăzi.
  • Despre asta au fost revoluțiile Europei. Aceasta este moștenirea noastră ca și copii ai revoluției. Aceasta este ceea ce apărăm. Și nicăieri nu este mai clar decât într-o zi de decembrie în România, unde, în urmă cu 33 de ani, o generație s-a ridicat pentru a cere libertate, egalitate și drepturi, strigând „Noi suntem
    poporul!”. Lumea nu mai putea fi ținută în lanțuri.
  • Și vreau să spun, ce onoare, ce responsabilitate este pentru mine, care am urmărit acele evenimente la televizor când eram tânără, să fiu prezentă astăzi alături de voi, în această Casă a democrației, la această aniversare importantă, reprezentând Parlamentul European.
  • România a ieșit din revoluție pentru a-și ocupa locul de drept la masa europeană. Pentru a contribui la modelarea și la conducerea unui continent. Acum, Europa se uită la România în atât de multe domenii. Cum ar fi asigurarea unei perspective pro-europene; cum ar fi tranziția digitală; cum ar fi implicarea tinerilor; cum ar fi rata de absorbție a fondurilor UE.
  • Ca și în cazul Ucrainei, când v-ați deschis inimile și casele pentru atât de mulți care fugeau de oroare.
  • Nu voi uita niciodată imaginile cu românii care se grăbeau în regiunea de graniță pentru a ajuta. Cărați jucării, pături, ursuleți de pluș, alimente, nu ați așteptat să vă spună cineva ce să faceți, pur și simplu ați făcut-o și ați dat speranță celor care au lăsat totul în urmă.
  • Solidaritatea României cu Ucraina a fost o adevărată demonstrație a valorilor europene fundamentale. România a demonstrat acest lucru, totul în timp ce a găzduit peste 86.000 de refugiați din Ucraina și a facilitat trecerea grânelor ucrainene în țări terțe.
  • Este inima acestei țări mărețe care continuă să se arate prin orice, din nou și din nou.
  • Fie că este vorba de răspunsul dumneavoastră la invazia ilegală și brutală a Rusiei, fie că este vorba de trimiterea de medici în națiuni de pe întregul continent în plină pandemie, de pompierii care zboară în alte state pentru a ajuta la combaterea incendiilor de pădure sau de responsabilitatea enormă pe care o aveți în susținerea democrației în Moldova, România înțelege că acestea sunt provocările noastre comune care pot fi înfruntate doar împreună.
  • La fel cum trebuie să înțelegem că astăzi, în întreaga Europă, oamenii sunt îngrijorați. Îngrijorați de creșterea prețurilor la energie, de inflație, de plata facturilor și de întinderea salariilor până la sfârșitul lunii. Acestea sunt probleme reale cu care se confruntă familiile și întreprinderile din întreaga Europă. Atunci când se uită la Europa, trebuie să continue să vadă o conducere europeană reală, decizii reale, acțiuni reale. Trebuie să le demonstrăm cetățenilor noștri că merită să ne apărăm calea. Noi trebuie să le dovedim cetățenilor că Uniunea Europeană este cel mai bun răspuns. Că metoda noastră funcționează.
  • De aceea, este esențial să continuăm să ne diversificăm și să ne dublăm eforturile în ceea ce privește tranziția energetică. Dacă putem readuce prețurile la energie sub control – și sunt convins că putem – atunci putem aborda problema principală care alimentează inflația înainte ca contagiunea să ajungă în alte sectoare și înainte ca tsunami-ul catastrofelor să șteargă valoarea activelor oamenilor și să lovească sectoarele bancar, financiar și imobiliar.
  • Putem să protejăm competitivitatea Europei, să salvăm locuri de muncă, să creăm locuri de muncă mai bune și să le oferim oamenilor șansa de a recăpăta entuziasmul și speranța care i-au determinat pe primii visători să pună bazele Europei.
  • Pentru a face acest lucru, trebuie să continuăm să ne dezvoltăm economiile. Aceasta este singura modalitate de a rambursa datoria contractată în timpul pandemiei și de a găsi resursele de care avem nevoie pentru a aborda problemele cu care ne confruntăm astăzi. Și, prieteni, permiteți-mi să spun că asigurarea competitivității Europei nu poate veni în detrimentul protejării valorilor noastre și a statului de drept. Am început acest discurs prin a spune că a fost o săptămână dificilă. A fost una dintre cele mai lungi, pentru mine și pentru Parlamentul European.
  • Ne-am confruntat cu scandaluri de corupție care ar fi părut mai potrivite pentru Netflix. Au zdruncinat bazele a tot ceea ce credeam că știm. Avem în față oameni, care trebuie să fie prezumați nevinovați, desigur, care ar fi acceptat saci de bani de la persoane legate de țări terțe autocratice.
  • Am reacționat rapid, asigurând asistență deplină cu autoritățile judiciare și de aplicare a legii pentru a ne asigura că justiția își va urma cursul. Am mai spus-o înainte și o voi spune din nou: Nu va exista impunitate. Nu există. Nu va exista nicio mușamalizare.
  • Nimeni nu va fi mai presus de lege. Voi conduce o serie de reforme radicale privind răspunderea, deschiderea și standardele în viața publică, care vor zdruncina instituția și vor reclădi încrederea – dar ceea ce este important pentru mine ca mesaj acum este ca cei care comit aceste acte să înțeleagă că vor fi prinși și vor face față justiției.
  • Acesta este fundamentul statului de drept. Iar în zilele lungi din ultima săptămână, m-am gândit adesea la lecțiile pe care le-am învățat de la românii care s-au ridicat în picioare în timp ce ningea. Ce au vrut ei de la Europa, ce așteaptă de la Europa – și asta mă motivează.
  • Capacitățile UE sunt incomensurabile”.

Roberta Metsola, despre egalitatea de gen

  • „Permiteți-mi un cuvânt despre egalitatea de gen – știu cât de important este acest lucru și trebuie să continuăm să împingem egalitatea înainte. Acesta este modul în care mai mulți oameni se implică în Europa. Este încă prea greu pentru femei în politică, pe piața muncii.
  • Putem și trebuie să facem mai ușor. Și, în special, Alina și Marcel, munca voastră inspiră încredere în democrația parlamentară din România. Și împreună vom ieși mai puternici din crizele cu care ne confruntăm astăzi. Vom reuși. Un grup de tineri m-a întrebat recent ce fel de Europă vreau să văd.
  • Răspunsul meu a fost unul de speranță. Speranță prin acțiune. Speranța că, pentru ca Europa să fie mai sigură, mai puternică și mai rezistentă, nu ne putem feri de deciziile dificile. În ceea ce privește securitatea, aceasta înseamnă să luăm măsuri pentru a construi o adevărată uniune de securitate și apărare. În ceea ce privește energia, aceasta înseamnă să investim în surse alternative.
  • În ceea ce privește clima, aceasta înseamnă să investim mai mult în tranziția noastră ecologică. În ceea ce privește economia, aceasta înseamnă să asigurăm suficientă flexibilitate fără a lega mâinile generațiilor viitoare. Iar în ceea ce privește pacea și democrația, aceasta înseamnă să rămânem fermi în apărarea valorilor noastre.
  • Europa noastră trebuie să rămână un loc în care poți fi cine vrei să fii, unde potențialul tău nu este afectat de statutul, sexul, rasa, religia, orientarea sexuală sau dizabilitatea ta. Unde nu cunoaștem nici o Europă veche și nici una nouă. Nici o Europă mare și nici una mică. O Europă în care nimeni nu este mai presus de lege.
  • O Europă care nu lasă pe nimeni în urmă. O Europă a speranței. Aceasta este Europa care trebuie să apară. Aceasta este Europa pentru care trebuie să luptăm cu toții”.

Sursa foto: Facebook / Camera Deputaților

Citește și: Klaus Iohannis: Consiliul European din 9 și 10 februarie nu va avea pe ordinea de zi chestiunea Schengen. LIVE UPDATE | VIDEO