Confidenţialitate

Roberta Metsola, despre vizitele nedeclarate, oficial, ale europarlamentarului Cristian Bușoi în Qatar: „Ne vom uita și la acest caz” | AUDIO

În ceea ce privește ancheta de corupție de la Parlamentul European, în care un eurodeputat dar și alte persoane au fost arestate în legătură cu primirea de mită, Roberta Metsola, președinta Legislativului celor 27 de state membre, a explicat la Europa FM că deocamdată nu știe să fie români cercetați, dar se va uita și la cazul lui Cristian Bușoi.

Potrivit Libertatea, europarlamentarul PNL Cristian Bușoi a fost de două ori în Qatar în calitate oficială și nu o singură dată, așa cum a spus inițial, vineri. Bușoi nu a declarat la Parlamentul European niciuna dintre aceste vizite, deși era obligat să o facă.

Roberta Metsola, pentru Europa FM:

„Acest caz specific nu a ajuns încă la mine dar vă pot spune că ne uităm la el pentru că avem prea multe excursii, declarate sau nu. Sunt așa zise grupuri de prietenie în Parlamentul European în cadrul cărora membri ai Parlamentului au călătorit în diferite țări și cine știe ce s-a întâmplat când au fost acolo.

-Dar știți dacă sunt români cercetați acum?

Nu vă pot spune așa ceva. Nu mi-a fost supus atenției așa ceva. Asta este tot ce vă pot spune.”

Cristian Bușoi a declarat că în trecut, a preluat președinția grupului de prietenie cu Qatarul “din dorința de a avea contacte diplomatice cu reprezentanții acestei țări, pentru că diplomația parlamentară este una dintre pârghiile eficiente, care poate ajuta statele membre UE, implicit România, în construirea de relații reciproc avantajoase.”
În ceea ce privește nedclararea vizitelor în Qatar, la Parlamentul European, și faptul că una dintre ele a fost plătită de gazde, Bușoi a precizat:

„Am participat la două evenimente în Qatar într-o scurtă perioadă: Doha Forum în 2019, unde mi-am achitat costurile cu deplasarea (conform facturii SERIA: EM2019 NR 2208) și „Conferința Internațională: Social Media: Provocări, protejarea libertăților și promovarea activiștilor”, organizată în 2020 de Comitetul Național pentru Drepturile Omului Qatar, pentru care costurile au fost acoperite de organizatori.

Nimic ilegal și nici imoral. Acest lucru se practică în toată lumea, în special atunci când gazdele trimit invitații de participare la forumuri organizate și când doresc să aibă o participare cât mai largă. Este o practică. Astfel de invitații cu decontări suportate de organizatori sunt adresate nu doar oamenilor politici, ci și ONG-urilor, persoanelor publice, ziariștilor sau analiștilor.
Declarația de participare la evenimentul din februarie 2020 din Qatar și de participare la Conferința anuală a Industriei de Petrol și Gaze de la Sandefjord – Norvegia nu au fost transmise pentru a fi publicate pe site-ul Parlamentului European dintr-o eroare de interpretare a staff-ului meu a Capitolului 2 – INVITAȚII LA EVENIMENTE ORGANIZATE DE TERȚI – Articolul 6 punctul 2 care subliniază excepțiile de la Regulamentul – MĂSURILE DE PUNERE ÎN APLICARE A CODULUI DE CONDUITĂ A DEPUTAȚILOR ÎN PARLAMENTUL EUROPEAN ÎN MATERIE DE INTERESE FINANCIARE ȘI CONFLICTE DE INTERESE.
Îmi asum această eroare, care va fi urgent remediată. “
În răsunătorul scandal de corupție de la vârful Parlamentului European, numit Qatargate de presa internațională, eurodeputaţii au decis joi să suspende toate activităţile privind dosarele legislative referitoare la Qatar, în special în ceea ce priveşte liberalizarea vizelor

De asemenea, parlamentarii europeni au decis ca legitimaţiile de acces pentru reprezentanţii intereselor Qatarului să fie suspendate până când anchetele judiciare vor oferi clarificări.

Citește și: Soluția ca România să adere la Schengen „ar fi o presiune continuă pe Austria”, spune Roberta Metsola, pentru Europa FM | AUDIO