În 2021, Kremlinul a stabilit o strategie de preluare a controlului asupra Republicii Moldova până în 2030. RISE Moldova a obținut un document care mai arată că printre obiectivele Federației Ruse se mai numără și îndepărtarea Chișinăului de NATO sau Uniunea Europeană.
În contextul războiului dus de Rusia în Ucraina, autoritățile de la Chișinău promovează tot mai mult apropierea de Uniunea Europeană. La finalul lunii decembrie, preşedinta Maia Sandu şi-a exprimat speranţa ca ţara sa să adere la blocul comunitar până în 2030. Tot până atunci, Rusia și-a propus să obțină controlul asupra Republicii Moldova și să o îndepărteze de UE, NATO și de alți parteneri.
Documentul cu strategia detaliată a Moscovei a fost obținut de RISE Moldova împreună cu un consorțiu internațional de jurnalişti din care fac parte Yahoo News, Delfi Estonia sau Centrul de investigații Dossier.
Strategia a fost construită pe trei sfere de influență: politică și militară, economică și umanitară.
Rusia și-a propus să contracareze colaborarea Chișinăului cu NATO până în 2025. La alegerile din februarie 2019 Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, pro-rus, promite că nu va permite aderarea la Alianța Nord Atlantică și că țara va adera la Uniunea Economică Euroasiatică.
Tot până în 2025 ar urma să fie creată o rețea de „ONG-uri care să promoveze dezvoltarea relațiilor ruso-moldovenești”. O astfel de asociație a fondat în 2021 Igor Dodon.
În doar șapte luni, i-au intrat în cont peste 20 de milioane de ruble de la organizația „Delovaia Rossia” din Federația Rusă, mai scrie RISE Moldova.
Sursa foto: Shutterstock