Ce trebuie să facem și ce trebuie să urmărim după mușcătura de câine?
Prima regulă este să curățăm locul, indiferent de mărimea rănii. Există multe bacterii în cavitatea bucală a câinelui, care dacă nu sunt îndepărtate de la locul leziunii, pot crește riscul apariției infecțiilor. Dacă rana este mică și nu sângerează puternic, o putem curăța singuri, folosind chiar și apă de la robinet și săpun, iar apoi trebuie acoperită cu un pansament steril. Pentru rănile adânci și largi este recomandată asistența medicală. În astfel de cazuri, pot exista fragmente de piele moartă care trebuie îndepărtate. Nu fiți surprinși dacă medicul nu suturează leziunea imediat, mai ales dacă au trecut câteva ore de la eveniment. Se evită astfel complicațiile care pot apărea în cazul unei răni suturate și infectate.
Urmăriți cu atenție semnele infecției: înroșirea pielii din jur, durerea, febra și frisoanele.
Tot medicul este cel care decide necesitatea unui tratament antibiotic pentru prevenirea infecției sau pentru tratarea acesteia.
De asemenea, dacă nu suntem deja vaccinați corespunzător împotriva tetanusului, va fi necesară revaccinarea.
Un alt pericol este rabia sau turbarea, o afecțiune gravă transmisă prin mușcătură de la animalele infectate și care afectează creierul și măduva spinării. Perioada de incubație este de 4-6 săptămâni. Dacă mușcătura este provocată de un animal cu risc mic de a fi infectat cu virusul rabic, acesta se urmărește pentru a depista posibilele semne ale turbării. Altfel, persoana mușcată trebuie vaccinată antirabic pentru prevenirea bolii.