Salvați Copiii avertizează în privința riscurilor la care sunt supuși copiii refugiați din țara vecină. Organizația dezvăluie că grupările de trafic de persoane acționează la frontieră și chiar au existat câteva tentative de răpire.
Peste 29.000 de copiii ucraineni se află pe teritoriul României, potrivit datelor oficiale. În acest context, organizația Salvați Copiii atrage atenția că grupări de trafic de persoane au început să-și facă apariția la granițele prin care refugiații trec în țara noastră.
Aceștia acționează sub pretextul că vor să ajute cu transport sau cazare. George Roman de la Salvați Copiii ne-a explicat unde au fost identificate astfel de cazuri.
„În Sighet și în Siret au existat câteva cazuri. Au început să apară rețelele de trafic care sunt specializate, oferind fie cazare, fie transport”, a spus George Roman.
Salvați Copiii oferă asistenţă psiho-emoţională pentru copiii nevoiţi să îşi abandoneze casele. Reprezentantul organizației ne-a mai spus și cum a încercat statul să combată acțiunile traficanților: „Autoritățile din Isaccea au obligat pe cei care doresc să asigure transportul la București pentru familiile de ucraineni să-și înregistreze mașina, numărul de telefon și numele”.
De asemenea, autoritățile române anunță că cetățenii fugiți din calea bombardamentelor în țara noastră pot apela numerele de urgență și vor primi ajutor în limba ucraineană. Este vorba despre numerele 112 și 119 – special pentru raportarea cazurilor de abuz contra copiilor.
„119 și 112 în limba ucraineană și s-au luat măsuri de intensificare a prevenirii traficului de persoane în punctele de trecere a frontierei”, a spus Mădălina Turza.
Europa FM susține campania Salvați Copiii în sprijinul copiilor refugiați din Ucraina. Puteți dona 2 euro prin SMS la 8827. Detalii pe europafm.ro si salvaticopiii.ro
Sursa foto: Inquam Photos / Silviu Filip