Femeile gravide prezintă un risc crescut pentru formarea de cheaguri de sânge, iar un nou studiu demonstrează că acest risc persistă după naștere încă cel puţin 12 săptămâni, de două ori mai mult decât se credea până în acest moment.
Studiul a inclus mai mult de 1.6 milioane de femei care au născut în perioada cuprinsă între anii 2005 și 2010.
Aproximativ 1000 de femei dintre acestea au facut cheaguri de sange, suferind un accident vascular cerebral, infarct miocardic, sau embolism pulmonar asociat cu tromboză venoasă profundă.
Cercetătorii au descoperit că riscul apariției unui cheag de sânge este cel mai crescut la momentul nașterii. Riscul rămâne de 11 ori mai crescut decât normalul pe parcursul a 6 săptămâni după naștere, iar apoi de 2 ori mai mare decât normalul până la 12 săptămâni după naștere.
Riscul atinge normalul între a 13 a și a 18 a săptămână după naștere.
Deși aceste complicații sunt foarte rare, ele sunt foarte grave. Este foarte important ca oricine să cunoască simptomele consecințelor unui cheag de sânge în circulație.
Dacă în perioada menționată după naștere aveți dureri în piept, respirați greu, dureri severe de cap sau umflarea unui picior asociată cu durere, trebuie să vă prezentați de urgență la medic.
Aceste simptome trebuie tratate cu atenție mereu, dar mai ales în timpul sarcinii și în perioada postpartum.
Apariția cheagurilor de sânge în aceste momente este cauzată de excesul de estrogen și modificarea factorilor coagulării.
Alte cauze ale dereglării coagulării sângelui sunt obezitatea, cancerul, bolile cardiovasculare sau cele pulmonare.
Studiul a fost prezentat recent în cadrul Conferinței Internaționale organizate de Asociația Americană pentru Atacul Cerebral.