Confidenţialitate

Rezultatul “greferendumului”, în analiza liderilor europeni

Liderii europeni au programate mai multe şedinţe în care vor analiza rezultatul referendumului desfăşurat ieri în Grecia.

Potrivit rezultatelor parţiale, peste 61% din cei care s-au prezentat la urne s-au pronunţat împotriva măsurilor de austeritate impuse de creditori în schimbul unei tranşe vitale din împrumutul extern.

Majoritatea celor prezenţi la urne (peste 61%) a votat împotriva noilor măsuri de austeritate impuse de creditorii externi în schimbul unei noi tranşe din împrumutul financiar.

Obţinând la urne susţinere populară, premierul Alexis Tsipras a cerut, aseară, reluarea negocierilor partenerii străini, suspendate în aşteptarea rezultatelor acestei consultări. În opinia sa, scorul a dovedit că “o democraţie nu poate fi şantajată”, nefiind totuşi un vot împotriva Uniunii Europene, ci un apel pentru o soluţie rezonabilă la datoriile statului elen. Executivul socialist a considerat ”umilitori” termenii acordului propus anterior. Atena va trimise, în această, o delegaţie la Bruxelles.

Refrendumul, sau “greferendumul” cum a fost numit în mediul online, a fost convocat în contextul discuţiilor eşuate dintre Atena şi partenerii din zona euro. Răspunsul comun al acestora din urmă este aşteptat.

Primele convorbiri telefonice ar fi avut loc aseară.

Într-un comunicat, Comisia Europeană a notat,  aseară, că “respectă” rezultatul referendumului din Grecia. Șeful executivului comunitar, Jean Claude-Juncker, și-a programat consultări cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, și cu șeful Băncii Centrale Europene, Mario Draghi.

Astăzi, la Paris, se întâlnesc președintele francez și cancelarul german.

Mâine este programat un summit al Eurogrup. Şeful structurii, Jeroen Dijsselbloem, ministrul olandez de Finanţe, a declarat că rezultatul referendumului este „regretabil”.

Tot mâine ar urma să se redeschidă şi băncile greceşti, care au nevoie de lichidităţi pentru a evita un colaps.

Este neclar la această oră cu ce vor fi plătite salariile şi pensiile.

De asemenea, grecii de rând sunt frustaţi întrucât retragerile de bani din conturi sunt limitate la ATM-uri.

În weekend, mii de spanioli şi portughezi s-au solidarizat în stradă cu poporul elen.

Pablo Iglesias, liderul partidului antiliberal spaniol Podemos, aliat al Syriza, şi-a manifestat bucuria după anunţarea rezultatelor parţiale. În schimb, premierul Mariano Rajoy a convocat de urgenţă, pentru această dimineaţă, Comisia pentru Afaceri Economice.

Ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, a opinat că premierul grec a “neantizat ultima pasarelă prin care un compromis ar fi putut fi găsit”.

Preşedintele italian a cerut Europei să-şi arate “solidaritatea” faţă de Grecia şi “respect” faţă de decizia electoratului elen. De asemenea, Sergio Mattarella le-a cerut liderilor de la Atena să de dovadă de acelaşi spirit.