Românii au votat duminică primarii, preşedinţii de consilii judeţene, membrii consiliilor judeţene, precum şi membrii în consiliile locale ale fiecărei unităţi administrativ-teritoriale. Prezenţa la vot la nivel național la alegerile locale a fost, duminică, până la ora 22:00, de 49,95%, conform datelor anunţate de Biroul Electoral Central. Peste nouă milioane de alegători au votat. Biroul Electoral Permanent centralizează datele finale în aceste momente. Corespondenții Europa FM au transmis primele date privind rezultatele parțiale.
UPDATE 13:00. Cătălin Drulă, președintele USR: „Voi convoca în USR alegeri pentru un nou președinte în cel mai scurt timp”
Cătălin Drulă, președintele USR, și-a anunțat demisia luni, 10 iunie.
„Îmi asum acest rezultat și voi convoca în USR alegeri pentru un nou președinte în cel mai scurt timp”, a anunțat Drulă.
Drulă a dat exemple de mai multe localități unde românii au votat primari USR.
„Ne putem uita la rezultatele pozitive de ieri și o să vă dau câteva exemple. Bucureștiul câștigat, Timișoara câștigată, Bacăul, două primării în Argeș, Câmpulung, șase în Bacău, printre care Nicolae Bălcescu, o comună limitrofă, Râșnov, foarte important – Corbeanca are primar USR. Am recâștigat Întorusa Buzăului, Milișăuți, oraș important în Suceava. Patru primării în Sibiu, patru primării în Timiș”, a spus Cătălin Drulă.
UPDATE 12:24. Allen Coliban anunță că a pierdut Primăria Brașov
„Am pierdut alegerile la Primăria Brașov. Îmi asum această înfrângere…”, și-a început Allen Coliban mesajul pe care l-a publicat luni, 10 iunie, pe pagina sa de Facebook.
El l-a felicitat pe noul ales în funcția de primar și a anunțat că va face declarații cu privire la rezultatul alegerilor locale într-o conferință de presă la ora 13:00, al sediul USR Brașov.
UPDATE 11.51. Covasna – Antal Árpád la al V-lea mandat ca edil la Sf. Gheorghe
Antal Árpád a câştigat al 5-lea mandat de primar la Sfântu Gheorghe. UDMR a obținut și șefia Consiliului Județean.
UPDATE 11:40. La Suceava, Gheorghe Flutur (PNL) pierde președinția Consiliului Județean / Vasile Râmbu, PSD, noul primar
Între surprizele în urma scrutinului de ieri – Gheorghe Flutur (PNL) pierde președinția Consiliului Județean Suceava, arată datele parțiale publicate până acum.
Cel considerat câștigător este candidatul PSD Gheorghe Șoldan – care a ținut un discurs după încheierea votului.
Potrivit numărătorii parțiale, publicate pe siteul rezultatevot.ro, Gheorghe Flutur ar fi obținut puțin peste 40% din voturi, iar Gheorghe Șoldan 43 de procente.
Potrivit rezultatelor parțiale, la Suceava noul primar va fi Vasile Râmbu, PSD.
UPDATE 11:00. Buzău – PSD câștigă 75 de primării
PSD reușește un scor fără precedent în județul Buzău. Pe lângă adjudecarea primăriei municipiului reședință de județ, cu un scor care se apropie de 70 la sută, social-democrații își mențin președinția Consiliului Județean, câștigată cu aproape 60 la sută din voturi.
În județ, PSD a câștigat 75 de primării, PNL 9, Alianța Dreapta Unită două, iar AUR una. Scorul politic, conform rezultatelor parțiale, îi plasează pe social-democrați undeva la 55 % în județ. În schimb, scaunul de primar al municipiului Buzău îi revine, pentru a treia oară consecutiv lui Constantin Toma, PSD, ales cu un scor care se apropie de 70 la sută, în timp ce colegul său de partid, Lucian Romașcanu, candidat la președinția Consiliului Județean se îndreaptă spre 60 %. Au fost și trei situații în care nu a existat competiție electorală, în comune în care primarii în funcție nu au avut rivali. Astfel, la închiderea urnelor ei și-au adjudecat mandatele cu 100 la sută din voturile valabil exprimate.
La Buzău, continuă centralizarea voturilor de la alegerile locale și europarlamentare.
Cluj – Emil Boc, favorit pentru un nou mandat
La Cluj, Emil Boc a câștigat un nou mandat cu 43,32 la sută, potrivit platformei rezultate.vot.ro realizată de Code for Romania. Datele centralizate sunt cele de la Autoritatea Electorală Permanentă, la această oră.
Timișoara – Dominic Fritz, peste 49% dintre voturi
La Timișoara, Dominic Fritz s-a declarat câștigător, cu peste 49 la sută dintre voturi.
Craiova – Lia Olguța Vasilescu – 55, 53% din voturi
La Craiova – social democrata Lia Olguța Vasilescu și-a anunțat victoria. Primarul în funcție a obținut peste 55% dintre sufragii, potrivit aceleiași platforme realizate de Code for Romania.
Potrivit primelor rezultate neoficiale, Lia Olguța Vasilescu a câștigat un nou mandat de primar al Craiovei. La urne s-au prezentat aproape 40% dintre locuitorii orașului cu drept de vot. Ea ar fi urmată, în preferințele alegătorilor, la diferențe considerabile, de canidatul AUR, Marian Vasile, Emilia Neagu, din partea Alianței Dreapta Unită și Nicolae Giugea, de la PNL. Pentru Consiliul Local, ordinea ar fi aceeași.
Președinția Consiliului Județean Dolj a fost câștigată, din nou, de candidatul PSD, Cosmin Vasile. Social-democrații au obținut și majoritatea voturilor pentru Consiliul Județean, fiind urmați de cei de la PNL, AUR și Alianța Dreapta Unită.
La nivelul județului, la urne s-au prezentat 52,27%.
Arad – Actualul primar, Călin Bibarț, numără cele mai multe voturi
Președinția Consiliului Județean și primăria singurului municipiului din județul Arad continuă cu aceiași lideri, ceea ce face ca PNL să își păstreze principalele două funcții administrative din județ.
Numărătoarea paralelă a PNL pentru 97 de din cele 115 secții din municipiul Arad arată că actualul primar Călin Bibarț, de la PNL, a câștigat 12.613 de voturi. Pe locul 2 se află candidatul Alianța Dreapta Unită Adrian Wiener de la USR. Pe 3 este candidatul PSD, Ilie Cheșa.
Pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Arad s-au numărat voturile din doar 180 de secţii din cele 440, iar actualul preşedinte, Iustin Cionca (PNL) se află pe locul întâi, cu peste 24.000 de voturi, în timp ce Mihai Fifor (PSD) se află pe locul doi cu 16.000 de voturi.
La alegerile locale, prezenţa la urne a fost de 50,08% în judeţ şi de 38,03% în municipiul Arad.
Iași
În Iași, la funcția de primar, datele parțiale ale Autorității Electorale Permanente îl plasează pe Mihai Chirica (de la PNL) pe prima poziție cu 32,6% dintre voturi.
Dacă rezultatele se mențin, Mihai Chirica va obține al treilea mandat de primar al Iașiului.
Brașov – Actualul primar, Allen Coliban – USR – este devansat de fostul primar al orașului, George Scripcaru
Cursa foarte strânsă pentru Primăria Brașovului. Conform datelor de până la această oră, actualul primar, Allen Coliban – USR – este devansat de fostul primar al orașului, George Scripcaru, candidat comun PSD-PNL, cu o diferență de 4000 de voturi. Aceleași date arată căAdrian Veștea – PNL – câștigă detașat șefia Consiliului Județean Brașov.
Baia Mare – Social-democratul Doru Ioan Dăncuș a câștigat Primăria
După numărarea paralelă a voturilor pentru funcția de primar al municipiului Baia Mare în peste 60 de secții de votare din cele 86, candidatul social-democraților, Doru Ioan Dăncuș a câștigat Primăria. Acesta este urmat de Ionel Bogdan, candidat PNL. Doru Dăncuș a devenit viceprimar cu atribuții de primar în Baia Mare după arestarea lui Cătălin Cherecheş.
De altfel, Doru Dăncuș s-a declarat public „locotenent” al fostului primar condamnat pentru luare de mită. În ce privește județul Maramureș, până la această oră datele îi indică foarte aproape pe Gabriel Ștețco – candidat PNL – și pe Gabriel Zetea – candidat PSD. De asemenea, sunt comune unde primari aflați în funcție de ani de zile au pierdut alegerile.
Hunedoara – Lucian Ioan Rus, secretar de stat în Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, a câștigat alegerile pentru postul de primar al reședinței județului Hunedoara
PSD câștigă în premieră funcția de primar în reședința județului Hunedoara, Deva, iar primarul Hunedoarei, tot PSD, a obținut în jur de 80%. Președinția Consiliului Județean a fost câștigată de actualul șef al instituției.
Lucian Ioan Rus, secretar de stat în Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, a câștigat alegerile pentru postul de primar al reședinței județului Hunedoara, în fața primarului în funcție, Nicolae Florin Oancea, de la PNL. Candidat al PSD, el este primul membru al acestei formațiuni politice care reușește să ajungă edil șef în Deva, după 1989. De asemenea, primarul în funcție al Hunedoarei, Dan Bobouțanu, a câștigat pentru a treia oară consecutiv acest post, acum cu aproape 80 la sută. De altfel, toate cele șapte municipii ale județului vor avea primari PSD. PNL și-a adjudecat 4 primării de orașe, iar trei revin PSD. De altfel, social- democrații au câștigat și președinția Consiliului Județean Hunedoara, actualul șef al instituției, Laurențiu Nistor, care este și liderul PSD Hunedoara, și-a reînnoit mandatul.
Constanța – Vergil Chițac – PNL – rămâne în funcția de primar
La Constanța, PNL păstrează primăria și șefia Consiliului Județean. În urma numărătorii paralele făcute de PNL, actualul primar are cele mai multe voturi adunate până acum. Partidul își conservă și funcția de șef al administrației județene, deși liberalii au avut un alt candidat. Dreapta Unita si PSD ocupă locul al doilea, respectiv al treilea.
Din buletinele centralizate până acum de la reprezentanții PNL din secțiile de votare în municipiul Constanța, actualul primar, Vergil Chițac, pare să aibă cele mai multe voturi. La o diferență de peste 8 procente, chiar 9, pe locul al doilea se situează Stelian Ion, candidatului Aliantei Dreapta Unita. Reprezentantul PSD, Horia Constantinescu, este al treilea, cu aproape 2% sub Stelian Ion. Sunt urmați de candidatul AUR, Ovidiu Cupșa și la mare diferență sunt doi candidați independenți, fostul city manager al Constanței, Felicia Ovanesian, respectiv medicul veterinar Adrian Bilba al cărui nume rămăsese pe buletine de vot din partea ecologistilor deși el, chiar înaintea alegerilor locale, renunțase la candidatură anunțând că îl sprijină pe candidatul PSD Horia Constantinescu.
PNL păstrează multe primării caștigate în umă cu 4 ani. Mangalia, Medgidia, Poarta Albă, Ciocârlia, Albești, Horia, Mihai Viteazu. Pierde însă primăria Ghindărești. În comuna Cumpăna, liberalii au pierdut din nou în fața primăriței PSD, Marian Gaju, care câștigă astfel al șaptelea mandat. Și la sefia CJC se prefigurează o victorie a PNL. Sunt, așa cum spuneam, rezultate parțiale în urma numărătorilor paralele facute, in judetul Constanta, de catre liberali. Celelalte partide au transmis ca asteapta rezultatele oficiale.
Vâlcea – Mircia Gutău – PSD – a câștigat pentru a cincea oară primăria Râmnicu-Vâlcea
În județul Vâlcea în doar în zece localități din 89 alegătorii au decis să schime primari.
În orașe au fost reconfirmați pe funcții Mircia Gutău care a câștigat pentru a cincea oară primăria Râmnicu-Vâlcea, iar la Băile Govora Mihai Mateescu a fost ales edil șef pentru a șasa oară. Ambii au intrat in PSD înainte de alegeri. Nici la Consiliul Județean nu au fost suprize, Constantin Rădulescu – PSD – câștigă pentru a treia oară mandatul de președinte.
La sectorul 1, pe primul loc s-a clasat liberalul George Tuță, candidatul comun al PSD-PNL, cu aproape 37 la sută din voturi, față de aproape 35 de procente obținute de actualul edil, Clotilde Armand de la USR – arată datele de Autoritatea Electorală Permanentă, centralizate până la această oră pe platforma rezultatevot.ro a organizației Code for Romania.
Rezultate parțiale primării de sector București
Cum arată primele date, conform rezultatevot.ro:
George Tuță, clasat pe primul loc la Primăria Sectorului 1
La sectorul 1, pe primul loc s-a clasat liberalul George Tuță, candidatul comun al PSD-PNL, cu aproape 37 la sută din voturi, față de aproape 35 de procente obținute de actualul edil, Clotilde Armand de la USR – arată datele de Autoritatea Electorală Permanentă, centralizate până la această oră pe platforma rezultatevot.ro a organizației Code for Romania.
Rareș Hopincă a obținut 44% dintre voturile alegătorilor la Primăria Sectorului 2
La sectorul 2, social-democratul Rareș Hopincă propus de alianța PSD-PNL a obținut aproape 44 la sută din voturile alegătorilor, urmat la distanță de un procent și jumătate de actualul primar, Radu Mihaiu de la USR.
Robert Negoiță a obținut peste 54% din voturi la Primăria Sectorului 3
Sectorul 3 al Capitalei ar urma să fie condus în continuare de actual primar, Robert Negoiță, votat de peste 54 la sută dintre alegători, în vreme ce Ștefan Lucian Judele de la USR se află la distanță mare, cu puțin peste 20 de procente.
Daniel Băluță a câștigat peste 60% din voturile bucureștenilor la Primăria Sectorului 4
Și la sectorul 4 ar urma să fie menținut în funcție actualul primar. Social-democratul Daniel Băluță, candidatul comun al PSD-PNL ar fi obținut un al treilea mandat de primar cu peste 60 la sută din voturi, următorul clasat, la distanță foarte mare fiind candidatul USR Paul Ene, cu sub 20 la sută din voturile bucureștenilor.
Vlad Popescu, fiul fostului primar Cristian Popescu Piedone, favorit pentru Primăria Scetorului 5
La sectorul 5, fiul fostului edil Cristian Popescu Piedone, Vlad Popescu are cele mai multe voturi: peste 43 la sută, în vreme ce următorul clasat este Adrian Dimitriu de la USR, cu peste 21 la sută, iar social-democratul Adrian Vigheciu are aproape 17 procente, potrivit platformei rezultatevot.ro
Pentru Primăria Sectorului 6, Ciprian Ciucu a atras peste 73% din voturile alegătorilor
La sectorul 6, câștigător detașat, cu peste 73 la sută din voturile alegătorilor, este actualul primar, Ciprian Ciucu de la PNL. Pe locul 2, la distanță uriașă s-a clasat Ana Mihaela Ștefan, din partea Alianței Dreapta Unită, care a obținut puțin peste 11 procente.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
Citește și: Nicușor Dan câștigă un nou mandat la PMB. Reacții politice după aflarea rezultatelor exit poll-ului | AUDIO