Confidenţialitate

OUG 119 din 1 septembrie face imposibil importul de gaze naturale, iar rezerva țării nu acoperă mai mult de 30% din necesar. Care e soluția? | AUDIO

Premierul Nicolae Ciucă anunță pe pagina sa de Facebook că România a depășit procentul de înmagazinare a gazelor naturale în depozitele naţionale. Avem asigurat 80,9% din depozite, față de 80% cât este ținta recomandată de Uniunea Europeană. Aceste rezervă acoperă, însă, doar o treime din consumul României. Restul ar putea veni din import. Numai că printr-o recentă Ordonanță de Urgență, Guvernul a făcut aproape imposibile importurile de gaze. Care sunt soluțiile?

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ordonanța de Urgență 119 din 1 septembrie face imposibil atât importul, cât și exportul de gaze naturale. Importul este impozitat cu 98%, în timp ce exportul cu 100%. Cât privește importul, actualele prevederi limitează profitul companiilor care s-ar încumeta să cumpere gaze din alte state la doar 2% per tranzacție.

„2% nu acoperă costurile”, spune Laurenţiu Urluescu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România.

„Comercial, în momentul de față, nu rentează. Adică orice import faci, pierzi”, a adăugat preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România.

Rezervele de gaze naturale anunțate de Guvern nu acoperă mai mult de 30% din necesar

În aceste condiții, fără importuri, rezervele pe care le anunță Guvernul nu acoperă mai mult de 30% din necesar, mai ales în cazul unei ierni cu temperaturi scăzute. În plus, capacitatea de extracție din rezerve este limitata.

„Adică atunci când avem foarte mare nevoie de acele gaze stocate, nu putem scoate din depozite mai mult de circa 30 de milioane de metri cubi pe zi”, a spus Radu Dudău, director Energy Policy Group.

Întrebat care ar fi motivul, Radu Dudău a spus că: „Nu avem capacitate mai mare de extracție”.

Până acum, România a acoperit diferența de gaze din importuri. În lipsa acestora, care ar fi soluția?

Laurenţiu Urluescu, de la Asociaţia Furnizorilor de Energie din România: „Dacă va fi o iarnă foarte ușoară, atunci totul va fi bine. Dacă va fi o iarnă normală, aș spune <<Doamne ferește>>. Singura soluție: va trebui scăzut consumul”.

Pentru ca importul să fie rentabil și să acopere costurile, profitul ar trebui să fie de minim 10%, nu 2%, cât este stabilit în prezent, prin Ordonanța de Urgență 119.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Pregătiri pentru sezonul rece la București: Termoenergetica începe, de marți, încărcarea cu apă a instalaţiilor şi probele de presiune la instalaţiile interioare