Localnicii și agenții economici care asigură transportul turiștilor cu ambarcațiunile amenință cu blocarea Dunării dacă Ministerul Mediului aprobă propunerea Administrației Rezervația Biosferei Delta Dunării de a majora semnificativ taxele de acces în rezervație.
Tarifele de acces în Delta Dunării sunt neschimbate din 2009. Pe masa ministrului Mediului se află acum o propunere a Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării de majorare și cu peste 600% a unora dintre aceste taxe. ”Este inadmisibil”, se revoltă președintele Patronatului din Delta Dunării, Daniel Ilușcă.
„ Cei care asigură aproximativ 90% din transferul fiecărui turist în Delta Dunării, trebuie să plătim niște taxe de cam 500 de lei pe săptămână. Culmea că acest zvon s-a împrăștiat ca o furtună în toată Delta și toți au început să mă întrebe, cum e posibil așa ceva? Păi noi ieșim cu bărcile la Tulcea și blocăm Dunărea”, spune Daniel Ilușcă.
Ministrul Mediului,Tanczoș Barna, nu a semnat încă ordinul, dar nu trebuie uitat, spune el, că Delta Dunării este o rezervație unică și are nevoie de protecție:
„Putem să purtăm o discuție cu operatorii din Deltă pentru a găsi nivelul optim. Delta Dunării trebuie să fie o zonă unde și în momentul în care plătești o taxă îți dai seama că acolo este altceva”.
Sumele încasate din noile taxe de acces ar urma să fie folosite pentru conservarea biodiversității Rezervației.
„Iar banii de aici strânși să se facă cu adevărat ceva in Delta Dunării. Pentru că sunt foarte multe probleme, de semnalizare, de marcare a traseelor, de amenajare a locurilor de acostare, de multe alte lucruri”, propune Cătălin Balaban, de la Federația Pescarilor din Deltă.
Taxa de acces pe persoana care acum este de 5 lei pe zi va fi 30 de lei pe zi. Pentru o mașină de la 10 lei se scumpește la 50 de lei. Pentru ambarcațiuni, de la 20 de lei pe săptămână, în funcție de puterea motorului poate ajunge și la 600 de lei pe șapte zile.
Ghiulfer Predescu:
(Sursa foto: Facebook ARBDD)