Confidenţialitate

Revizuiri de salarii, concedieri în rândul bugetarilor și creșteri de impozite, scenarii luate în calcul pentru reducerea cheltuielilor publice

Revizuirea salariilor bugetarilor, reducerea numărului angajaților la stat sau creșterea impozitelor sunt scenarii luate în calcul de autoritățile române pentru a reduce cheltuielile publice și a beneficia astfel de bani europeni prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

În lipsa acestor măsuri, România riscă să piardă 1,4 miliarde de euro, a spus la Europa FM, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

”Sunt trei scenarii posibile: actualizarea coeficienților de ierarhizare sau revizuire salariilor de încadrare. Ce înseamnă acest lucru? Că unii funcționari pot să aibă mai mult decât până au până în prezent, alții pot să aibă un coeficient care să ducă la diminuarea salariului lor de încadrare. De asemenea, avem ca variantă posibila reducere a numărului de bugetari sau revizuirea politicii fiscale a României. Toate aceste trei scenarii trebuie validate cu Comisia Europeană. Nu este discutat încă la nivel de coaliție”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Întrebat cu cât se va reduce numărul bugetarilor, ministrul Fondurilor Europene a spus că nu există deocamdată o estimare în acest sens, dar impactul financiar în urma acestei reduceri de personal  trebuie să fie unul semnificativ.

Ce spune despre creșterea impozitelor?

”Mi-e greu să spun care va fi decizia finală: dacă se va merge pe ideea acestor creșteri de impozite. Oricum, noi avem indicatorul, respectiv raportul dintre cheltuielile cu salariile în sectorul bugetar și totalul veniturilor încasate care ne situează pe primele locuri din Uniunea Europeană. De aceea, Comisia Europeană solicită ca această reformă să aibă loc. Sunt reforme care stau la baza Planului Național de Redresare și Reziliență și dacă nu se fac pot să coste până la 1,4 miliarde de euro.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Măsurile despre care a vorbit ministrul Ilie Boloș ar trebui luate până la finalul anului. Până atunci trebuie finalizată reforma pensiilor, a precizat ministrul. Acesta a menționat că în paralel cu cele 3 scenarii, Ministerul de Finanțe va veni cu propriile măsuri pentru a reduce cheltuielile publice.

Potrivit ministrului Adrian Câciu, statul român trebuie să facă o ajustare a cheltuielilor publice cu 20 de miliarde de lei.

Interviul integral cu Ministrul Fondurilor Europene poate fi ascultat mai jos:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.