Citând surse de la Bruxelles, agenția Reuters scrie că executivul comunitar ar urma să majoreze de 4 ori numărul numărul solicitanţilor de azil de repartizat între statele membre UE.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va prezenta pe 9 septembrie noi propuneri de gestionare a crizei.
Numărul solicitanţilor de azil, care au sosit în ultimele săptămâni în Italia, Grecia şi Ungaria, a crescut la 160.000.
La summitul din iunie, liderii statelor UE au refuzat introducerea unei sistem de cote, care propunea repartizarea în funcţie de mărimea şi puterea ţărilor, fiind preferată varianta preluărilor voluntare.
În ultimele zile, în condițiile exodului masiv, Germania și Franța au insistat asupra obligativității, sporind presiunea asupra statelor din Europa de Est.
La București, premierul a infirmat, aseară, că România ar urma să preia 7.000 de imigranţi. Scenariul a fost lansat, ieri, de tabloidul britanic Daily Mail. Potrivit lui Victor Ponta, nu există la Guvern vreun document oficial cu privire la această cifră.
Prin vocea consilierului Leonard Orban, Administraţia Prezidenţială anunţa – săptămâna aceasta, la Europa FM – că ţara noastră va găzdui în jur de 1.700 de refugiaţi, primii urmândă să ajungă în noiembrie.
Cehia organizează, astăzi, o reuniune regională pe tema crizei. Premierii Ungariei, Slovaciei şi Poloniei sunt aşteptaţi la Praga.
Prezent ieri la Bruxelles, liderul guvernului de Budapesta, Viktor Orban, susţinea că Germania ar trebui să găsească soluţii, întrucât aceasta este ţara către care se îndreaptă majoritatea imigranţilor, datoria statelor de tranzit – aşa cum este Ungaria – fiind de a-i identifica şi înregistra.
La 35 de kilometri vest de Budapesta, unii refugiaţi au protestat întinzându-se pe calea ferată când au aflat că trenul în care se urcaseră nu mergea spre Austria, aşa cum crezuseră. Autorităţila maghiare plănuiau să-i cazeze într-o tabără. Garnitura staționează pe traseu, pasagerii refuzând să coboare.
Șoc și indignare au stârnit, ieri, fotografiile cu un copil, în vârstă de 3 ani, găsit înecat pe un ţărm al Turciei după naufragiul unui vas cu sirieni care fugiseră din calea conflictelor armate din ţara lor.
Fratele băiatului şi mama acestora au murit de asemenea. Supravieţuitor al tragediei, tatăl celor doi copii a povestit că aceştia i-au alunecat din mâini când ambarcaţiunea s-a răsturnat.
Recep Tayyip Erdogan consideră că Occidentul a transformat Marea Mediterană “într-un cimitir al imigranților”. În prezent, Turcia găzduieşte aproape două milioane de sirieni.
Vasul scufundat, ale cărui 4 călăuze au fost arestate, se îndreptA spre Grecia, care – de la începutul anului – a fost poartă de acces spre Europa pentru aproape un sfert de milion de fugari. Atena cere 700 de milioane de euro pentru a-şi îmbunătăţi infrastructura de găzduire. Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a admis că, în absenţa unei soluţii, libera circulaţie pe continent ar putea fi ameninţată.