Mai multe reuniuni vor avea loc săptămâna aceasta la ONU pe tema războiului din Ucraina. Nu există însă nicio garanție că se va ajunge la adoptarea unei rezoluții.
Luni, Consiliul de Securitate va discuta despre Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa. Reuniunea este anuală, dar, de data aceasta, având loc în contextual invaziei rusești din Ucraina, se așteaptă să fie lansate noi apeluri pentru pace. Preşedinte în 2022 al OSCE, ministrul polonez de Externe ar urma să ia cuvântul la reuniune.
În plus, un proiect de rezoluție franco-mexican despre ajutor umanitar pentru Ucraina ar fi trebuit votat la începutul acestei luni. Ambasadorul Chinei spune însă că nu a văzut încă textul finalizat. Iar Rusia ar urma să se folosească de dreptul de veto față de această rezoluție.
Pe 2 martie, 141 de țări au votat în cadrul Adunării Generale o rezoluție care condamnă agresiunea Moscovei. 35 de țări s-au abținut atunci și 5 au votat împotrivă.
Consiliul de Securitate s-ar putea reuni şi pentru a discuta despre încălcările drepturile omului. Procurorul Curţii Penale Internaţionale, britanicul Karim Khan, a cerut vineri părţilor în război din Ucraina să nu folosească arme grele în zonele locuite. Khan ar urma să participle și el la o reuniune ONU.
Ucraina nu a semnat tratatul fondator al Curții Penale Internaționale, dar în 2014 a recunoscut oficial competența sa pentru crimele comise pe teritoriul său.
De cealaltă parte, Rusia și-a retras semnătura de pe tratatul fondator al curții. Astfel, ruşii nu pot fi astfel inculpaţi decât dacă sunt arestaţi pe teritoriul unui stat care respectă jurisdicţia
Curtea Penală Internațională judecă persoane inculpate în special pentru crime de război, crime împotriva umanităţii sau acte de genocid.