La București are loc pe 29 și 30 noiembrie, pentru prima dată de când România este membră NATO, reuniunea miniștrilor de Externe din Alianța Nord-Atlantică. Este cel mai important eveniment NATO organizat de România din 2008, când la București a avut loc unul dintre summiturile Alianței. Cu această ocazie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, dar și secretarul de stat american, Antony Blinken, vor avea întâlniri bilateral cu președintele Klaus Iohannis. Înainte de reuniunea miniștrilor de Externe ai NATO, la București, va fi organizată, între 27 și 29 noiembrie, așadar de duminică până marți, Reuniunea Liderilor de la Munchen, o conferință internațională de securitate la care vor participa aproximativ 75 lideri politici, militari și din societatea civilă din toată lumea.
La reuniunea NATO de la București vor participa pe lângă secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, șefii Diplomațiilor din NATO
Printre care se află Antony Blinken, Annalena Baerbock, Catherine Colonna – și miniștrii de Externe din Finlanda și Suedia, state candidate la NATO, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Bosnia și Herțegovina.
Potrivit Ministerului Român de Externe, prezența la reuniunea NATO a miniștrilor de Externe din Republica Moldova, Georgia, Bosnia și Herțegovina este datorată deciziei adoptate de Aliați, în vară, ca cele trei state să fie sprijinite practic de Alianță.
Republica Moldova participă în premieră la o reuniune a miniștrilor de Externe ai NATO.
Ministrul Român de Externe, Bogdan Aurescu: „Vreme de 3 zile, România va fi capitala diplomatică, europeană, euro-atlantică”
„În perioada 29-30 noiembrie voi avea onoarea să găzduiesc la București Reuniunea Miniștrilor Afacerilor Externe ai Alianței Nord-Atlantice. Este o reuniune extrem de importantă care va demonstra încă o dată unitatea și solidaritatea aliate și care va căuta soluții pentru a contracara efectele războiului brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
Este, în același timp, prima reuniune aliată de nivel înalt pe care România o găzduiește după Summitul de la București din 2008. Totodată, este primul eveniment care are loc într-un stat de pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice după declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Prin urmare, o reuniune foarte relevantă care confirmă rolul și profilul României în Alianța Nord-Atlantică ți în același timp indică importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică, deci și pentru România.
În același timp, reuniunea miniștrilor de externe aliați de la București are loc într-un moment simbolic, foarte relevant pentru România pentru că exact în urmă cu 20 de ani Alianța Nord-Atlantică a invitat țara noastră să facă parte din NATO.
Un alt eveniment foarte important pe care România îl va găzdui în perioada 28-29 noiembrie la București este o reuniune a liderilor de la Munchen sau Munich Leaders Meetings pe care Ministerul Afacerilor Externe o coorganizează împreună cu prestigioasa conferință de securitate de la Munchen – Munich Security Conference. Această reuniune arată importanța și rolul cheie al României la intersecția a două zone de importanță strategică pentru securitatea europeană, euro-atlantică și globală: Marea Neagră și Balcanii de Vest. În jur de 75 de participanți de nivel înalt vor participa la această reuniune împreună cu analiști și lideri de opinie.
Vreme de 3 zile, între 28 noiembrie și 30 noiembrie, România va fi capitala diplomatică, europeană, euro-atlantică și dincolo de acestea. Astfel, vă invit să ne fiți alături în zilele următoare. Să fiți alături de Ministerul Afacerilor Externe și de partenerii săi la toate aceste evenimente pentru că noi suntem NATO. România este NATO”, a transmis ministrul Român de Externe, Bogdan Aurescu.
La reuniunea de la București, miniștrii de Externe ai NATO vor analiza stadiul în care se află implementarea măsurilor de sporire a securității, decise in vară la Madrid, în contextul agresiunii Rusiei
La summitul din Spania, Aliații au decis ca în România să fie operaționalizat un grup de luptă ce poate fi dezvoltat până la nivel de brigadă.
Sute de militari francezi, belgieni și olandezi au fost dislocați în România. De asemenea, și Armata SUA a dislocat trupe suplimentare la noi, în ultimele luni.
Sursa colaj foto: NATO / Shutterstock