La nivel de miniştri ai Internelor, statele comunitare dezbat astăzi soluţiile pentru actuala criză a imigranţilor. Vicepremierul Gabriel Oprea are mandat să respingă sistemul cotelor obligatorii de refugiaţi, propuse de Comisia Europeană, şi despre care preşedintele Klaus Iohannis spunea că au fost stabilite “într-un mod foarte birocratic”.
Subiectul a fost dezbătut într-un dialog telefonic, ieri, de şeful statului şi preşedintele executivului comunitar. Jean-Claude Juncker a insistat pe nevoia de solidaritate europeană într-un asemenea moment. România a anunţat, săptămâna trecută, că poate găzdui în centrele sale cel mult 1.800 de imigranţi.
Cotele obligatorii sunt respinse şi de alte state est-europene. Slovacia, spre exemplu, este decisă să-şi folosească inclusiv dreptul de veto la şedinţa de astăzi.
Bucureştiul a criticat şi ideea unor sancţiuni financiare pentru ţările care nu vor accepta numărul de imigranţi propus de cele vestice, către care se îndreaptă majoritatea fugarilor din Orientul Mijlociu şi Africa.
De mâine, persoanele care trec ilegal frontiera în Ungaria pot fi arestate, de aceea multe dintre cele aflate deja în această ţară se grăbesc să ajungă în Austria.
Atrăgând atenţia că refugiații nu pot alege în ce țară să se stabilească, Germania a suspendat, peste noapte, legăturile feroviare cu Austria şi a reintrodus temporar controale la frontieră. La Munchen, prima oprire pe teritoriul german, au ajuns în weekend aproape 14.000 de imigranţi. Centrele din oraş sunt suprapopulate.
Ieri, peste 30 de persoane s-au înecat după scufundarea unei ambarcaţiuni în largul insulei greceşti Farmakonisi. De la începutul anului, naufragiile din Mediterană au ucis 2.700 de oameni.