Astăzi are loc o reuniune extraordinară a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, unde se va discuta despre migranți, în contextul crizei din Afganistan. La finalul întâlnirii se va anunța un răspuns comun.
România evaluează de urgenţă capacitatea ţării noastre de a gestiona în mod eficient situaţia migraţionistă, s spus ministrul de interne, Lucian Bode.
Până acum, guvernul britanic a anunţat că va primi ”pe termen lung” 20.000 de refugiaţi afgani, între care 5.000 în primul an.
În contextul crizei din Afganistan, riscul ca migrantii să fugă și să intre ilegal in state din Balcanii de vest este tot mai mare, iar România gestionează peste 2.000 de kilometri de frontieră externă a Uniunii Europene.
Ministrul de interne Lucian Bode a cerut evaluarea de urgenţă a capacităţii ţării noastre de a gestiona în mod eficient situaţia migraţionistă.
Potrivit datelor oficiale, România are şase centre regionale de azil, care au în prezent circa 750 de locuri, iar capacitatea ar urma să fie crescută, în mod gradual, până la peste 2.700. Acum gradul de ocupare al centrelor este la 60- 70 la sută.
O discutie privind Strategia naţională privind imigraţia 2021-2024 va avea loc in Guvern in această săptămână.
La Europa FM, ministrul de Externe spunea ieri că e încă prematur să discutam despre cote de refugiați pentru fiecare țară membră a Uniunii Europene.
Pentru că Marea Britanie nu mai face parte din blocul comunitar, guvernul britanic a avansat un plan prin care va primi ”pe termen lung” 20.000 de refugiaţi afgani, între care 5.000 în primul an.
Până la finalul anului este de așteptat ca aproape jumătate de milion de persoane să fugă din Afganistan, avertizează Organizaţia umanitară internațională World Vision.
Consiliul ONU pentru Drepturile Omului se va reuni în sesiune specială în data de 24 august, pe fondul îngrijorărilor privind respectarea drepturilor omului în Afganistan, după ce talibanii au preluat puterea.