Confidenţialitate

RESTROSPECTIVA EVENIMENTELOR DIN JUSTIŢIE

2015 a fost anul celui mai răsunător faliment pe piața asigurărilor –cel al Astra- și al condamnării patronului societății, Dan Adamescu – dar și anul în care politicienii au bătătorit cărarea către DNA.  Am văzut-o pe Elena Udrea în cătușe, ba chiar trimisă în judecată în dosarul Gala Bute. Alte două cauze – Hidroelectrica și un dosar de finanțare a PDL  disjuns din Microsoft-  o pîndesc la cotitură. 

Și pentru alți foști miniștri a fost un an nefast. O parte din dosarul Microsoft- cea cu Gabriel Sandu, Gheorghe Stefan, Dorin Cocoș și Dumitru Nicolae- a fost trimisă în judecată, Darius Vâlcov s-a trezit cu 4 dosare penale, Dan Șova n-a mai fost salvat de mir și a ajuns în arest în dosarul CET Govora. El mai e judecat, împreună cu fostul premier în dosarul Turceni-Rovinari. De altfel, Victor Ponta a devenit primul premier pus sub acuzare , lucru care l-a făcut pe șeful statului să-i ceară demisia.

Și mama, sora și cumnatul lui Victor Ponta au făcut cunoștință cu anchetatorii DNA, în dosarul de deturnare a fondurilor europene Hidro Prahova – alături de deputații Sebastian Ghiță și Vlad Cosma, plus tatăl acestuia din urmă, președinte de CJ. Cazul i-a adus lui Ghiță control judiciar și , pentru o vreme, sechestru pe conturi. Între timp, Ghiță e cercetat și pentru mituirea alegatorilor din Republica Moldova , în încercarea (eșuată) de a-l scoate pe Ponta președinte.

Însă cele mai de răsunet dosare au fost cele care au implicat ilegalități la retrocedarea de proprietăți. Până acum sunt 6 , în care sunt implicați de la fosta șefa a DIICOT Alina Bica, parlamentarii Ioan Oltean, Cătălin Teodorescu, Teodor Nicolescu, Ioan Adam și Viorel Hrebenciuc, ginerele fostului președinte Băsescu și foștii șefi ai ANRP, până la nepotul lui Carol al 2-lea, Paul Lambrino, zis al României , Remus Truică și Dan Andronic.

Numai în ultimul dosar prejudiciul depășește 136 milioane de euro, spune șefa DNA,  Codruta Kovesi.

A fost deschisă și o anchetă de corupție la Apa Nova, legată de comisioane de milioane de euro, spălate prin 3 țări și 18 firme.

2015 a fost anul în care Capitala a rămas fără 4 dintre primari. Andrei Chiliman, Marian Vanghelie, Sorin Oprescu dar și Cristian Popescu Piedone și-au părăsit funcțiile, după ce au fost acuzați de trafic de influență și abuz în serviciu.

DNA a lovit și-n țară , printre edilii care fie au finanțat ilegal cluburi sportive (Târgu Mureș, Ploiești, Timișoara, Baia Mare, Brăila, Constanța) fie au taxat cu 10% orice atribuire de lucrări. La Constanța, colecționarii de dosare penale Radu Mazare și Nicusor Constantinescu au fost trimiși în judecată.

Ultimul scandal constănțean? Cel în care Dumitru Martin, unchiul unui deputat, a fost prins de FBI încercând să mituiască ofițeri ai armatei americane. Și nepotul, Eduard Martin, e judecat pentru ca l-ar fi mituit pe Radu Mazare cu 7 mil de euro ca să obțină contractul de salubrizare a Constanței pe 25 de ani.

Alt oraș, alte probleme : la Iași, după  detaliile picante despre cum îi urmăreau iubita polițiștii locali, primarul Gheorghe Nichita  a ajuns după gratii pentru că ar fi luat șpagă de la patronul UTI, Tiberiu Urdăreanu.

2015 a mai adus condamnări cu executare pentru: Mihail Vlasov, Cristian Poteraș,  Gheorghe Bunea Stancu, Ioan Niculae, Ovidiu Tender, Marian Iancu, Sorin Ovidiu Vântu, Dan Diaconescu, Codruț Șereș,  Zsolt Nagy, Corneliu Dobrițoiu, Stelian Fuia, Miron Mitrea și Monica Iacob Ridzi. După 9 ani de judecată Marian Oprișan a fost achitat, iar Gigi Becali, George Copos, Jean Pădureanu, Gică Popescu și Gigi Nețoiu au fost eliberați condiționat.

Consemnăm aici sentința în cazul violul în grup de la Vaslui, în care autorii au primit pedepse cu închisoarea ce totalizează 54 de ani.

Cazul de șantaj la șefa Curții Supreme s-a rejudecat iar inculpata Mariana Rarinca a fost condamnată cu suspendare. S-a redeschis și dosarul Mineriadei din iunie 1990 și au fost pusi sub învinuire Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Magureanu și Gelu Voican Voiculescu, dar a fost clasat dosarul Revoluției. Victimele au  făcut însă peste 200 de cereri de contestare a deciziei.

În anul care s-a încheiat, ginerele fostului președinte, Radu Pricop, a fost trimis în judecată pentru complicitate la şantaj alături de Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova. Nemaiavînd imunitate, s-au redeschis și cîteva dosare ale lui Traian Băsescu, iar fratele său, Mircea, își așteaptă sentința finală în dosarul Bercea Mondial. La fel și președintele PSD Liviu Dragnea, condamnat în primă instanță în dosarul fraudei la referendumul din 2012.

La final, o veste care le va da fiori inculpaților din marile dosare de corupție: vinovații nu vor mai face doar pușcărie , ci vor rămîne și fără avere, căci va începe să funcționeze Agenția de Recuperare a Prejudiciilor.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

(Adriana Sârbu)