Confidenţialitate

Retragerea trupelor americane din Afganistan se va încheia la sfârşitul lunii august

Retragerea trupelor americane din Afganistan se va încheia “la sfârşitul lunii august”.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki a declarat vineri:

Ne aşteptăm ca retragerea să fie finalizată până la sfârşitul lunii august“,  după ce toate trupele americane şi ale NATO au părăsit baza aeriană Bagram, de lângă Kabul, care a fost returnată oficial armatei afgane.

Oficialul american a afirmat totodată că translatorii şi alţi afgani care au ajutat forţele SUA în timpul conflictului vor fi relocaţi în alte ţări, în afara Afganistanului, în timp ce cererile de viză către Statele Unite sunt procesate.

Mai devreme, preşedintele american Joe Biden a dat asigurări că retragerea trupelor SUA din Afganistan nu se va încheia mai repede decât era prevăzut, ca răspuns la o întrebare în legătură cu probabilitatea unei finalizări a procesului zilele următoare.

Joe Biden a estimat că guvernul afgan ar trebui de acum să fie “capabil singur” să asigure securitatea capitalei Kabul, situată la aproximativ 50-60 km de baza aeriană Bagram.

Conform informaţiilor apărute în presă, americanii ar urma totuşi să menţină o prezenţă de aproape 600 de soldaţi la Kabul, pentru a-şi proteja ambasada.

SUA au ajuns pe teritoriul Afganistanului in 2001 în incercarea de a stabiliza zona din cauza talibanilor. Trupele americane au început retragerea din această tara în martie 2020, in contextul semnării de către talibani şi Statele Unite a unui acord de pace. 13.000 de trupe americane erau in Afganistan.

Armata americană poartă negocieri cu mai multe state situate în vecinătatea Afganistanului pentru a repoziţiona forţe în regiune după retragerea din această ţară, pentru a împiedica o resurgenţă a Al-Qaida.

Nu există un bilanț oficial al vieților pierdute in teatrele de operațiuni din Afganistan, dar organizatiile civile vorbeste spre mii de morți. Un raport al ONU din iunie 2011 spunea că 2777 de civili se știe că ar fi fost uciși în 2010, iar insurgenții sunt responsabili pentru 75% din victime în rândul civililor.