Confidenţialitate

Reţeta lui Adrian Hădean: Friptură de miel

“Am mai vorbit în emisiunea aceasta despre beneficiile gătitului îndelungat, la foc mic. Când vine vorba de gătitul pentru mesele de sărbători, îmi place să vizitez trecutul și să-i dau ocazia să se manifeste în prezent prin mijlocirea mea.

Am crescut într-o familie tradițională în sensul ne-habotnic, în care sărbătorile erau marcate de anumite feluri de mâncare gătite în cantități îndestulătoare, dar niciodată prea mari. Gătitul era o activitate care ținea cam două zile, două zile în care mă îmbătam cu mirosuri, mă bucuram de culori și descopeream gusturi pe care nu le întâlneam în restul anului.

Încerc să păstrez lucurul acesta neschimbat, gătitul de sărbători rămânând de zeci de ani piatra mea de neclintit într-un râu al schimbării. Rețeta de azi e una de friptură de miel.

E vremea ei și știu că dacă o faceți întocmai ca mine, o să vă iasă și o să vă placă”, îşi începe Adrian Hădean reţeta prezentată duminică la Medium Rare, la Europa FM.

Cum am procedat cu ultimul sfert de miel pe care l-am gătit pentru Paști? Extrem de simplu! Am curățat carnea de orice impurități a lăsat acolo măcelarul, am frecat-o bine cu sare grunjoasă, am tapetat-o cu pătrunjel, leurdă, ceapă verde, am mai pus peste ea și pe sub ea câțiva căței de usturoi în tecile lor, am învelit tava în folie de staniol și am pus-o în cuptor. Un cuptor obișnuit, de uz casnic, cu reglaje minime.

Am setat cuptorul pe 140 de grade Celsius (de la cuptor la cuptor temperatura poate să urce 5-10 grade, să coacă mai tare într-o parte, dar astea-s lucruri pe care le înveți gătind de câteva ori în același cuptor.

Am copt mielul sub folie timp de șase ore apoi am îndepărtat folia și l-am mai lăsat în cuptor o oră. Odată scursă acea oră, aș fi putut scoate mielul din cuptor, dar am ales să nu o fac și să merg cu coacerea mai departe.

Asta a însemnat încă aproape trei ore de coacere, de data asta la 120 de grade Celsius, adică la foc mic de tot. Coacere doar de jos, fără ventilație.

Dacă mielul ar fi fost în primejdie să se usuce sau să se ardă, de bună seamă că aș fi oprit coacerea sau aș fi coborât temperatura (la 80-100 de grade, poți găti un miel 36-40 de ore fără nicio problemă).

Pe timpul coacerii am turnat o jumătate de sticlă de vin roșu în tavă, după ce am îndepărtat folia, și am hidratat mielul de câteva ori cu amestecul de vin/suc propriu adunat în tavă, folosind o lingură.

Carnea moale, fragedă, suculentă, gusturile și aromele complexe puse acolo de timp și răbdare întrec orice așteptare.