Adi Hădean își prezintă în Weekendul Românesc rețeta de cozonac tradițional perfect pentru sărbători:
Am pus un kilogram de făină într-un vas. Peste făină, am pus un ou și două gălbenușuri, o pișcătură de sare și una de cardamon măcinat. Am adăugat coaja unei lămâi și coaja uni portocale, trecute prin răzătoarea fină. Am turnat peste ele 60 de mililitri de ulei de măsline cu gust floral. Am desfăcut într-o lingură de lapte cald 15 grame de drojdie uscată și am turnat-o în vasul cu celelalte ingrediente. Am adăugat 210 grame de zahăr și o jumătate de litru de lapte.
Am frământat bine 20 de minute și am lăsat aluatul să se odihnească puțin. Am topit 250 de grame de unt și l-am turnat peste aluat după ce s-a răcit ușor. A mai frământat aluatul până când s-a desprins ușor de mână și l-am lăsat să dospească o oră, timp în care și-a dublat volumul. Am întins aluatul moale pe masa pudrată cu făină, l-am întins la grosimea de un centimetru și am presărat peste el zahăr și stafide înmuiate în rom. Am uns cu unt o formă pentru cozonac și am așezat cozonacul împăturit și bătut ușor, în formă.
L-am lăsat să mai crească un sfert de oră, l-am uns cu ou bătut și l-am copt la 180 de grade pentru o oră.
Dacă nu sunteți siguri pe cuptor, faceți testul scobitorii și mai lăsați cozonacul la copt dacă mai e cazul.