Confidenţialitate

REȚETĂ DE VARĂ: Socată

Vara poți să bei multe lucruri. Apa e cel mai sănătos dintre ele și singurul cu adevărat necesar. Totuși, viața asta e mai cu bucurie dacă nu ne limităm la strictul necesar, măcar acolo unde e la îndemână să fim creativi. Sigur, de la inventarea socatei și până azi, nu s-au revărsat peste omenire valuri de creativitate, poate nici nu-i bine să încercăm îmbunătățiri. În anumite situații, ele-s primite bine. Când vine vorba despre socată însă, dacă lucrurile rămân așa cum le știai (există mai multe versiuni, bune toate), e suficient de bine.

Pentru cinci litri de socată (nici nu te gândi la mai puțin) ai nevoie de 6-8 flori de soc, culese când e vremea lor și uscate bine (le găsești de vânzare în piețe, pe la bătrânicile neatinse de globalizare). Apoi mai ai nevoie de 3-4 lămâi mari.

Topește într-o cratiță 200-300 de grame de zahăr (depinde cât vrei să fie de dulce) și lasă apoi să dea în clocot cu 4 litri de apă. Obții un sirop nu foarte gros, arămiu și cu un ușor iz de zahăr ars.

Pune siropul într-un borcan, pune în el florile de soc, lămâile tăiate-n rondele (ele vor asigura condițiile pentru a se produce o fermentație naturală care va îmbogăți socata cu mici bule săltărețe și plăcute pe limbă).

Vedeți cât loc v-a mai rămas în borcan, completați cu apă (cel mult o jumătate de litru) și acoperiți borcanul și lăsați-l la soare 3-4 zile.

Mie îmi place cu gheață. Să fiți sănătoși!