Trenul care pleacă zilnic din Gara de Nord către Budapesta, cu refugiați ucraineni a devenit pentru câțiva voluntari din Brașov, Făgăraș, Sibiu, Toplița, Simeria și Arad și trenul lor.
Antreprenori, farmaciști, reprezentanți ai administrației locale, elevi de liceu și pensionari, voluntari de la Crucea Roșie merg în fiecare seară, la sosirea trenului în gările din aceste orașe pentru a duce la ușile vagoanelor produsele pe care controlorii de tren le identifică pe traseu ca fiind necesare urgent, mai ales medicamente, apă și mâncare.
Anca Grădinaru a vorbit cu Alina Zară Prunean, unul dintre voluntarii din Făgăraș:
Cum vă organizați?
„La 18.30, în momentul în care pleacă trenul din București, controlorii de bilete, nașii. încep să trimită semnale spre gările în care știu că sunt organizați voluntarii. Toată povestea a început de la cei care semnalau la Curtici că ajung copiii refugiaților lihniți de foame. Primim mesaje de genul ăsta: “Trenul 472 are de exemplu în seara asta 380 de adulți și 23 de copii, o femeie însărcinată. Noi ne organizăm astfel încât, de exemplu, vagoanelor 2 și 3 revin voluntarilor de la Făgăraș, 4 și 5 voluntarilor de la Sibiu, ne spun: o fetiță are dureri de burtică, altcineva are nevoie de spray pentru astm.”
Cel mai important rol îl au controlorii de tren.
„-Înțeleg că sunteți foarte încântați de controlorii din trenuri, că sunt receptivi, vă sună, nu?
-Chiar dacă nu au în fișa postului lucrul ăsta, ei sunt foarte implicați și, deși nu știu limba engleză, ar fi un punct care i-ar ajuta pe viitor, se bucură foarte tare când întâlnesc pe cineva cu care pot comunica. Dar, dacă nu găsesc pe nimeni cu care nu pot comunica, pun în legătură voluntarii din grupurile noastre de vorbitori de limba engleză cu cei care vorbesc limba engleză în tren.”
Citește și: România va primi atâţia refugiaţi ucraineni cât este nevoie, a spus președintele Iohannis | AUDIO