Lucrările de înnisipare a plajelor de pe litoral sunt blocate din cauza unor suspiciuni de corupție în Ministerul Culturii. DNA a cerut autorităților navale, și a obținut, stoparea lucrărilor de excavare a nisipului din largul mării.
Nicio navă, instituție, firmă privată sau ONG nu mai are acces în perimetrul de unde se colectează nisipul. Există suspiciuni că certificatul de descărcare arheologică, pentru suprafețele din mare de unde era colectat nisipul, ar fi fost emis în 2019 fără o verificare amănunțită a perimetrului marin.
După o sesizare în baza căreia în nisipul excavat ar fi fost găsite mai multe monede antice din argint și stoparea lucrărilor de lărgire a plajelor, DNA a început investigațiile.
Surse din anchetă au declarat pentru Europa Fm că scafandrii trimiși de procurori au descoperit, la aproape 5 kilometri în largul mării, în dreptul Constanței, prinse în nisip, resturile unei epave din lemn, posibil din perioada antică.
DNA a cerut Direcției de Cultură Constanța să conserve perimetrul. Victimă colaterală în această poveste este chiar statul român, prin Administrația Apelor Române Dobrogea Litoral. Într-un interval de timp scurt, există riscul ca cel mai mare proiect de infrastructură derulat pe litoralul românesc să fie stopat.
Acest lucru va atrage costuri suplimentare, de 200.000 de euro pe zi, pe care antreprenorul le-ar putea revendica de la guvern, precum și sancțiuni din partea UE. După înnisiparea plajelor de pe litoral, suprafața României va fi mai mare cu 140 de hectare.
- Ghiulfer Predescu