Confidenţialitate

Restricțiile din pandemie au avut un impact fără precedent asupra sănătății mintale, arată un studiu realizat la nivelul Uniunii Europene

Impact fără precedent asupra sănătății mintale, în special a tinerilor, din cauza pandemiei de COVID-19. Este concluzia unui studiu realizat la nivelul Uniunii Europene. România nu face excepție, mai ales că a fost printre țările care au închis școlile o perioadă lungă de timp.

Învățământul online, limitarea posibilităților de petrecere a timpului liber, restricțiile parțiale sau complete au afectat în mare măsură relațiile interpersonale, cu efecte asupra sănătății mintale a tinerilor.

Acest lucru, împreună cu mai mult timp petrecut online și pe rețelele de socializare, a dus la izolare și singurătate, anxietate și depresie, se arată în raport.

Țările membre au fost nevoite să ia măsuri. Una dintre cele mai frecvente, inclusiv în România: înființarea unor servicii de urgență și linii telefonice.

Educația este al doilea cel mai frecvent domeniu în care au fost introduse măsuri: închiderea școlilor, trecerea la învățământ online au reprezentat factori serioși de stres în rândul elevilor și studenților.

Pentru România, este inclus ca exemplu un proiect derulat de Ministerul Sînătății, cu granturi norvegiene pentru dezvoltarea serviciilor comunitare de sănătate mintală pentru copii și adolescenți, în valoare de 2,5 milioane euro. Proiectul  este în derulare până în martie 2023.

În Muntenegru, de exemplu, a fost dezvoltată o aplicație mobilă care oferă activități și exerciții, care te învață ce să faci dacă simți anxietate sau depresie.

Iar în Letonia, un program care a promovat activități care să întărească sentimentul de apartenență a tinerilor la comunitățile lor locale în timpul pandemiei.

Citește și: Rafila: O analiză a pandemiei de COVID este utilă. Dacă vor fi oameni capabili să-și asume, inclusiv eu, poziții sau decizii care nu au fost potrivite | VIDEO

Foto: Shutterstock