Confidenţialitate

Republica Moldova și Ucraina încep negocierile de aderare la UE. Cât va dura până când cele două state vor deveni membre cu drepturi depline | AUDIO

Republica Moldova și Ucraina încep marți, 25 iunie, oficial negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană. Discuțiile au loc după-amiază, începând cu ora 15:30, în Luxemburg și sunt rezultatul unui acord greu obținut între statele membre, în condițiile în care Ungaria s-a opus aderării Ucrainei. Ce presupune această etapă a negocierilor și cât timp va trece până când cele două țări vor deveni membre cu drepturi depline ale Uniunii Europene aflăm de la Florentina Mihăiță.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova: „Suntem o țară vulnerabilă, care va fi în mai multă siguranță în familia Uniunii Europene”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Republica Moldova primea statutul de țară candidată la Uniunea Europeană în urmă cu doi ani.

„Suntem o țară mică, vulnerabilă, care va fi în mai multă siguranță în familia Uniunii Europene”, a spus președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Tot pe 7 iunie 2022, Consiliul European acorda și Ucrainei statutul de țară candidată la UE, într-un gest simbolic ce venea la câteva luni de la începutul războiului declanșat de Rusia.

Grigore Guzun, expert în politică externă: „Pentru a deveni membru al Uniunii Europene, PIB-ul țării trebuie să fie cel puțin 50 de procente din media europeană”

Etapa negocierilor privind aderarea celor două țări poate dura între un an și doi ani. În primul rând, legislația din cele două state trebuie să fie armonizată cu cea europeană – a explicat pentru TVR Moldova, Grigore Guzun, expert în politică externă.

„Republicii Moldova îi va fi oferit un plan de acțiuni ce va include principalele probleme de rezolvat din cele 36 capitole de negociere. Apoi, urmează un proces mai adânc în ceea ce privește armonizarea legislației”, a spus Grigore Guzun, expert în politică externă.

Etapa negocierilor presupune totodată și acces la fonduri europene pentru dezvoltare în mai multe domenii. Sunt și multe cerințe în plan economic, a mai spus Grigore Guzun:

„Pentru a deveni membru al Uniunii Europene, PIB-ul țării trebuie să fie cel puțin 50 de procente din media europeană. La moment, Republica Moldova se află la 35 de procente”, a mai spus expertul în politică externă.

Deschiderea negocierilor este doar o etapă a unui proces de aderare lung şi anevoios în condițiile în care sunt multe condiții de îndeplinit, iar premierul Ungariei, Viktor Orban, apropiat al lui Vladimir Putin, s-a opus până acum oricăror discuții de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, pe motiv că ar fi nepregătită. În plus, de la 1 iulie, Ungaria preia președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene ce reunește reprezentanții celor 27 de state membre.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ministrul Justiției, după afirmația lui ÎPS Teodosie cum că femeile abuzate „trebuie să-și ducă crucea”: „Dovadă crasă de lipsă de respect și de empatie pentru victimele violenței de orice tip” / „Un derapaj inacceptabil” | AUDIO