Confidenţialitate

Republica Moldova: Termenul „limba română” poate fi introdus în Constituţie pentru a defini limba oficială

Curtea Constituţională din Republica Moldova a decis marţi că termenul de „limba română” poate fi utilizat în Constituţie pentru a înlocui formularea „limbă moldovenească cu grafie latină” utilizată în prezent pentru a defini limba oficială a țării.

„Din expunerea Curţii, ne-am convins că proiectul de modificare a art. 13 din Constituţie poate deja fi înaintat în Parlament şi respectiv supus procedurilor parlamentare, fără a mai aştepta cele şase luni prevăzute de regulament cu referire la modificarea Constituţiei”, a afirmat Tudor Deliu, deputat PLDM.

El a apreciat că a fost făcut un prim pas pentru modificarea art. 13 şi stabilirea unui adevăr istoric.

„Din 1994 de la adoptarea Constituţiei se discută intens despre limba care este vorbită de către cetăţenii de pe acest teritoriu. Chiar dacă lingviştii internaţionali au constatat nu o singură dată că limba este română, totuşi unii consideră că din punct de vedere ştiinţific se numeşte într-un fel, dar politic altfel”, a spus deputatul.

PLDM a anunţat în 12 octombrie că a strâns semnăturile necesare pentru a iniţia modificarea Constituţiei Republicii Moldova astfel încât în cuprinsul articolului referitor la limba oficială, solicitarea fiind transmisă Curţii Constituţionale, pentru aviz.

Pentru modificarea Constituţiei sunt necesare voturile a două treimi din deputaţi, ceea ce înseamnă 68 de voturi.