Confidenţialitate

Ce soluții are Republica Moldova după ce Rusia a întrerupt furnizarea de gaze în Transnistria. Maia Sandu: Am discutat cu președintele Ucrainei. Țara ar putea să furnizeze cărbune | AUDIO

Criza energetică majoră din Republica Moldova… Guvernul de la Chișinău va oferi generatoare de curent și lemne satelor din regiunea separatistă –au anunțat președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean, care s-au întâlnit cu primarii din regiunea separatistă Transnistria. De la 1 ianuarie, gigantul rus Gazprom a oprit total furnizarea de gaze naturale prin regiunea separatistă Transnistria, controlată de Moscova. Peste 50% din energia consumată acum în Moldova este cumpărată din România. Chișinăul acuză Rusia că a provocat criza pentru a destabiliza țara și a o folosi ulterior în războiul din Ucraina.

Maia Sandu, președina Republicii Moldova: Furnizarea energiei electrice se poate face în câteva zile. Depinde și de capacitatea de a negocia cu reprezentanții întrepinderilor situate în regiunea transnistreană

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Soluțiile pe termen scurt sunt furnizarea energiei electrice. Asta se poate face în câteva zile, dar depinde și de capacitatea de a negocia cu reprezentanții întrepinderilor situate în regiunea transnistreană, să se poată folosi rețeaua locală, să se poată conecta la rețeaua locală, deci peleți, lemne”, a declarat președinta Maia Sandu.

Regiunea transnistreană – rămasă fără gaze naturale de 1 ianuarie, pe care le folosea inclusiv pentru producția de curent, își asigură acum energia electrică prin Centrala de la Cuciurgan care a trecut la funcționarea pe bază de cărbune. Ucraina ar urma să ajute Moldova cu livrări de cărbune.

Tiraspolul dispune de rezerve pentru cel mult o lună.

Totuși, au rămas fără gaze naturale, agent termic și apă caldă mai multe sate, inclusiv 11 localități aflate sub controlul autorităților de la Chișinău.

Maia Sandu: O potențială soluție ar fi ca Ucraina să furnizeze cărbune

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Sunt anumite lucrări care vor fi mai dificil de executat, pentru că presupun subtraversări ale râului Nistru, dar am coordonat împreună cu Administrația Publică Locală cine și ce are de făcut”, a declarat premierul Dorin Recean.

„De asemenea, discutăm cu partenerii noștri externi despre potențiale ajutoare, că noi am oferit cetățenilor din stânga Nistrului ajutoare sub formă de generatoare, medicamente și orice altceva este necesar. Am discutat ieri cu președintele Ucrainei și o potențială soluție ar fi ca Ucraina să furnizeze cărbune”, a precizat Maia Sandu.

Republica Moldova se află în stare de urgență din 16 decembrie.

Gazprom a oprit furnizările de la 1 ianuarie, deși există un contract de furnizare valabil până în 2026, anunță Maia Sandu. Compania rusă Gazprom a invocat o pretinsă datorie de 709 milioane de dolari pe care ar avea-o Moldova, datorie neconfirmată de un auditul internațional comandat de Chișinău.

Maia Sandu: „Acum, Gazprom a decis să nu mai furnizeze malului stâng și invocă o posibilă datorie care nu există”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Gazprom are obligație, conform contractului, să furnizeze gaze naturale. A decis acum doi ani să nu mai furnizeze gaze naturale, în pofida obligațiilor contractuale pe malul drept. Acum, Gazprom a decis să nu mai furnizeze malului stâng și invocă o posibilă datorie care nu există și acest lucru a fost dovedit inclusiv printr-un audit internațional”, a afirmat președinta Republicii Moldova.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Producători de ciment, amendați după o înțelegere asupra prețurilor practicate. Bogdan Chițoiu: Acest comportament ilegal a dus la scumpiri comparativ cu țările vecine | AUDIO