Parlamentul Republicii Moldova a adoptat joi, 12 dceembrie, proiectul de hotărâre prin care va fi instituită starea de urgență energetică pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu 16 decembrie, a transmis vineri, 13 decembrie, Parlamentul de la Chișinău. Măsura a fost propusă de Guvernul de la Chișinău în contextul în care există riscul sistării gazelor livrate de compania rusă Gazprom, către regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie.
Proiectul de hotărâre privind declararea stării de urgență a fost votat de 56 de deputați de la Chișinău. Propunerea de instituire a stării de urgență energetică a fost făcută de vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian. Acesta a explicat că măsura e necesară pentru a preveni o criză umanitară în stânga Nistrului, în condițiile în care, de la 1 ianuarie, compania rusă Gazprom ar putea sista livrarea de gaze naturale către regiunea transnistreană.
„Această iarnă trebuie să fie ultima iarnă din istoria țării în care să mai putem fi amenințați energetic. Noi am scăpat de șantajul de gaze pe malul drept, iar de cel energetic vom putea scăpa odată cu finalizarea liniei de tensiune înaltă Chișinău-Vulcănești”, a declarat premierul Dorin Recean.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: „Ministerul Energiei colaborează strâns cu autoritățile de resort din Republica Moldova și de la nivel european pentru a gestiona situația în eventualitatea în care un scenariu precum sistarea de către Gazprom a livrării gazelor naturale ar deveni realitate”
România ar urma să prioritizeze accesul Republicii Moldova la gazele stocate în țară, dacă va exista o criză peste Prut, a anunțat joi ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Acesta a spus că există un dialog între companiile românești și moldovenești pentru cumpărarea de energie electrică, în caz de necesitate, pe baze comerciale. El a mai precizat că accesul Republicii Moldova la gazele stocate în România va fi prioritizat, în limitele disponibilului, după asigurarea consumului intern.
Ce înseamnă instituirea stării de urgență
Declararea stării de urgență permite autorităților de la Chișinău să instituie un regim special de procurare a energiei electrice și a gazelor naturale în ritm rapid.
De asemenea, vor putea fi adoptate decizii de împuternicire a furnizorilor și operatorilor de sistem să acționeze și să cumpere, să transporte sau să distribuie energie electrică și gaze naturale pe întreg teritoriul țării.
Tot prin instituirea stării de urgență, la nevoie, autoritățile pot să raționalizeze consumul de resurse energetice.
Sursa foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad
Citește și: Eugen Sechila, plasat sub control judiciar după audieri. Are interdicția de a părăsi țara