O nouă instituție pentru monitorizarea spațiului virtual este ceea ce ar fi necesar în Republica Moldova. O spune președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, în conferință de presă. Precizările vin în condițiile în care știrile false, panicarde, răspândite în Republica Moldova, propaganda pro-rusă și încercările de răsutrnare a puterii pro-europene s-au înmulțit în ultimele luni.
Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu: „Nu exclud o altă instituție dedicată în special monitorizării spațiului virtual online”
„Va fi o luptă continuă. Acești indivizi, aceste grupuri criminale, aceste servicii subversive vor încerca să modeleze activitățile. Asta înseamnă că și noi va trebui să investim în continuare în instituțiile noastre: în Consiliul Audiovizualului, că vorbim de Serviciul de Informații și Securitate, că vorbim de altă instituție – și eu nu exclud lucrul acesta – o altă instituție dedicată în special monitorizării spațiului virtual online, o instituție separată și specializată numai pe monitorizarea spațiului virtual; identificarea acelor campanii de dezinformare sau de rostogolire a unui fake”, a explicat Igor Grosu – președintele Parlamentului de la Chișinău.
Chișinăul încearcă să reformeze instituțiile anticorupție și ar urma să fie înființată Curtea Anticorupție
Recent, președintele Maia Sandu ceruse Parlamentului și Guvernului să creeze o asemenea instanță pentru ca „marii corupți” să nu mai controleze țara, a precizat Maia Sandu.
Acest proiect este în lucru, a confirmat președintele Parlamentului moldovean.
„Investigarea penală pentru corupția la nivel înalt va fi realizată de procuratura anti-corupție, pe când CNA va investiga corupția sistemică. De asemenea, suntem cu titlul de informare, suntem în plin proces de pregătire a cadrului legal pentru crearea Curții AntiCorupție – despre care a vorbit doamna președinte în cadrul ultimei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate”, a mai spus Igor Grosu.
Să mai spunem că Republica Moldova și România marchează, astăzi, 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România – la 27 martie 1918.
Sunt organizate mai multe ceremonii. În Parlamentul României a fost organizată o ședință solemnă.
Sursa foto: Shutterstock