Confidenţialitate

Republica Moldova: Guvernul a aprobat scoatere Partidului Șor în afara legii. Reacția formațiunii politice

Guvernul din Republica Moldova a aprobat sesizarea Curții Constituţionale pentru scoaterea în afara legii a partidului prorus Şor, acuzat de finanţare ilegală. Fondatorul partidului, Ilan Şor, este urmărit în justiţie. În replică, Partidul Şor susţine într-un comunicat că „interzicerea lui înseamnă un atentat la pluralismul de opinie şi încălcarea prezumţiei nevinovăţie”.

În cererea ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, sunt prezentate dovezi că, prin toate activităţile de până acum, Partidul Şor a acţionat în contradicţie cu principiile statului de drept şi a pus în pericol suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova.

Potrivit unui comunicat al guvernului de la Chișinău, la toate scrutinele la care a participat, Partidul Şor a fost sancţionat pentru încălcarea legislaţiei electorale, inclusiv pentru finanţare ilegală.

Și în prezent formațiunea este în centrul unor anchete penale privind finanţarea ilicită venită din partea unui grup criminal organizat, dar şi pentru sprijinul larg primit din partea serviciilor secrete ale Federaţiei Ruse în încercarea de a submina dezvoltarea europeană a Republicii Moldova.

În sesizarea Curții Constituționale se amintește și faptul că liderul formaţiunii, Ilan Șor, a fost inclus pe lista de sancţiuni a Statelor Unite ale Americii.

Din 18 septembrie, membri şi simpatizanţi ai acestei formatiuni politice participă în fiecare duminică la proteste antiguvernamentale în centrul capitalei Chişinău, manifestări considerate tentative de destabilizare a țării de șeful Serviciului de Securitate și Informații din Republica Moldova.

Ca urmare a acestor manifestaţii, Comisia pentru Situaţii Excepţionale din Republica Moldova a interzis protestele care implică blocarea drumurilor publice în zilele lucrătoare şi le-a limitat la cel mult patru ore în zilele nelucrătoare.

Oligarhul Ilan Șor este unul dintre cei mai influenți politicieni din Republica Moldova, deși e fugit din țară din 2019.

În atenția publică a intrat în urma furtului miliardului de dolari din sistemul bancar moldovenesc, între 2012-2014.

Foto. Shutterstock

Citește și: Republica Moldova susține că plătește României pentru energie prețuri exorbitante. Criza este atât de mare încât Chișinăul cere UE să-i dea voie să importe mai mult | AUDIO