Confidenţialitate

Republica Moldova cere gaze de la liderii români. Maia Sandu: „Vrem să cumpărăm cât mai curând pentru ca oamenii să nu înghețe la iarnă”

În urma întrevederii de vineri cu președintele României, Maia Sandu, șeful de stat al Republicii Moldova, a declarat că a solicitat ajutor țării noastre pentru a cumpăra gaze naturale la un preț decent.

„Am abordat modalitățile în care efectele acestui război pot fi resimțite cât mai puțin de cetățenii Republicii Moldova”, a declarat Klaus Iohannis după discuțiile avute cu Maia Sandu.

Unul dintre aceste efecte îl reprezintă și problemele de alimentare cu gaze naturale cu care Republica Moldova se confruntă.

„Republica Moldova este deosebit de vulnerabilă în acest domeniu iar populația resimte socurile cresterilor masive de prețuri la gaze naturale și energie electrică. (…) Am discutat despre rolul foarte important și potentialul gazoductului Iași Ungheni Chișinău”, a mai spus șeful statului român.

Am salutat faptul că România se consolidează ca primul partener comercial al Republicii Moldova. (…) Vă asigur că România va continua să se implice în acordare de asistență directă Republicii Moldova.

Creșterea prețului la energie și combustibili pune mare presiune pe țara vecină, a spus și Maia Sandu:

„De mai bine de 5 luni, trăim cu ororile războiului alături. Moldova este după Ucraina țara cea mai afectată de război, a destabilizat piața energetică, creșterea bruscă la energie și carburanți, pune mare presiune pe producătorii noștri.”

Din acest motiv, președintele Republicii Moldova cere ajutor României în furnizarea gazelor naturale:

„Combinația de crize este o povară mare pentru țara mea, o povară pe care n-o putem duce singuri. (…) Situația ne cere să acționăm, cu urgență maximă și să căutăm soluții alternative pentru a căuta stabilitatea țării. Vrem să cumpărăm gaze din România și vrem ca acest lucru să fie posibil cât de curând, acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noștri nu îngheață la iarnă. (…) Pentru gaz plătim deja un preț dublu față cel care îl plătesc consumatorii din România.”

Klaus Iohannis spune că România nu va lăsa țara vecină la greu:

„Am convenit că trebuie să lucrăm diferite variante, să luăm în vedere diferite scenarii. Un lucru este cert, nu vom abandona Republica Moldova și vom găsi soluții așa cum se pot găsi pentru oricare dintre variantele care pot apărea.”

Foto: Twitter / Klaus Iohannis

Citește și: Guvernul vrea să facă o analiză a modului în care se vinde energia. Cîciu: „Nu poți lăsa prețurile să crească necontrolat și galopant” | AUDIO