33 de ani de independență față de URSS a Republicii Moldova! La Chișinău a fost marcat momentul alături de statele baltice, singurele foste republici sovietice care au aderat la Uniunea Europeană. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, nu a participat la manifestările publice, fiind bolnavă de Covid. A transmis, însă, un mesaj video. La fel ca multe personalități din întreaga lume.
Într-un mesaj video de Ziua Independenței, președinta Maia Sandu i-a îndemnat pe moldoveni „să muncească” pentru „un viitor în pace și bunăstare”.
Un mesaj a venit și din partea ambasadorului Uniunii Europene la Chișinău.
„UE rămâne hotărâtă să vă fie alături și să vă sprijine ca un prieten adevărat”, a spus ambasadorul UE la Chișinău.
Din România, președintele și premierul au reamintit sprijinul permanent pentru țara vecină.
Transmit felicitări cetățenilor R.Moldova cu prilejul Zilei Independenței! Sunteți parte a marii familii europene, iar continuarea eforturilor actuale va transforma aderarea la UE în obiectiv îndeplinit. 🇷🇴 va continua să ofere 🇲🇩 sprijin strategic pe toate planurile.@sandumaiamd
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) August 27, 2024
În timp ce, la Chișinău, premierul Dorin Recean și liderii Letoniei, Lituaniei și Estoniei au semnat o declarație comună de sprijin pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
„Independența înseamnă să ne alegem singuri destinul”, a spus Dorin Recean.
Pe 27 august 1991, moldovenii adunați în Piața Marii Adunări Naționale au cerut Parlamentului să voteze pentru ieșirea din componența Uniunii Sovietice.
Deputații au votat pentru Declarația de Independență, act care marchează apariția statului independent – Republica Moldova.
Sursa foto: Shutterstock