Pe 2 iunie, cetățenii italieni au sărbătorit ziua națională a Italiei, zi în care, în anul 1946, a avut loc referendumul în urma căruia Italia a fost proclamată Republică.
Cu prilejul acestui eveniment, în capitala Roma şi în marile oraşe ale ţării au avut loc manifestări culturale, parade, concerte, defilări şi evenimente specifice.
Ziua Naţională a Italiei mai este cunoscută şi sub denumirea de Festa della Repubblica, iar în acest an se împlinesc 70 de ani de la constituirea Republicii Italia.
Roma, capitala Republicii Italiene, a înflorit în timpul Renașterii fiind capitala statelor Papale și a Papalității.
Colosseumul (”Il Colosseo”), unul dintre cele mai renumite monumente din Italia, și cunoscut în antichitate sub numele de Amphiteatrum Flavium, a fost ridicat între 70-82 d.Hr.
Colosseumul a fost scena luptelor dintre gladiatori, dar și a luptelor dintre oameni și animale. A fost avariat de incendii provocate de fulgere și a fost distrus de cutremure în perioada medievală, dar cel mai rău a fost devastat de vandali.
În anii 1990 au început lucrări de restaurare, iar în 2000 Colosseumul a găzduit pe scenă o serie de piese de teatru, primele spectacole cu public după 1500 de ani. Obiectivul a fost declarat monument istoric încă din 1744 printr-un edict papal.
Columna lui Traian, un alt monument de renume mondial, a fost inaugurat în anul 113 și a fost construit de arhitectul Apolodor din Damasc, la ordinul Senatului roman, fiind celebru pentru imaginile, sculptate în relief, înfățișând cele două războaie dacice purtate de împăratul Traian (101-102 d.H. și 105-106 d.H.).
Detaliu Columna lui Traian
Capela Sixtină, prin picturile în frescă de pe tavan și pereți este una dintre cele mai mari realizări ale civilizației occidentale.
A fost construită între anii 1472-1483, în timpul pontificatului Papei Sixtus al IV-lea, și măsoară 40,93 metri lungime, 13,41 metri lățime și 20,70 metri înălțime.
În anul 1508, împăratul Iulius al II-lea a comandat tavanul capelei, iar patru ani mai târziu Michelangelo l-a finalizat, rezultatul fiind de o frumusețe desăvârșită.
Foto: JurateBuiviene / Shutterstock.com
Scenele centrale ilustrează Geneza (scenele: separarea luminii de întuneric, crearea soarelui, lunii și a plantelor, separarea pământului de ape, crearea lui Adam și a Evei, izgonirea din Rai, potopul, jertfa lui Noe) și spun poveștile lui Noe, fiind înconjurate de o schemă decorativă dominată de figurile profeților și ale sibilelor, menționează Britannica.com.
Foto: edella / Shutterstock.com
Colosseumul, Columna lui Traian, Bazilica Santa Maria Maggiore, Bazilica Sf. Petru, Capela Sixtină, Fontana di Trevi, Panteonul, Fontana dei Fiori, Forul lui Augustus și Forul lui Traian, Arcul lui Costantin, Piazza Venezia, Piazza Navona, Muzeul Capitoliului, Capitoliul, Palatul Montecitorio, Forul Imperial, Forumul Roman, Bazilica Santa Francesca Romana, Piazza di Spagna, Bazilica, Piața Trinita dei Monti sunt doar o parte dintre obiectivele turistice ale capitalei Italiei.